"Bărbaţi înarmaţi neidentificaţi aflaţi la bordul unui automobil 4x4 au răpit şapte studenţi luni dimineaţa", a declarat pentru AFP un responsabil din cadrul Ministerului Apărării irakian. Soarta studenţilor este deocamdată necunoscută, a adăugat acesta.

"Un grup armat a răpit din apartamentul lor din Battaween (un cartier din centrul Bagdadului) şapte studenţi care obişnuiesc să participe la manifestaţii pacifiste", a confirmat Jassem al-Helfi, unul dintre liderii mişcării anticorupţie care organizează manifestaţii aproape în fiecare săptămână în această ţară, în ultimii doi ani.

Potrivit lui Jassem al-Helfi, răpirea ar fi avut loc în jurul orelor 01:30 luni dimineaţa (duminică, ora 22:30 GMT).

Identitatea răpitorilor nu a fost stabilită şi nicio informaţie nu s-a scurs privind eventuale cereri pentru eliberarea studenţilor.

Această răpire este "o atingere adusă libertăţii de exprimare, un act menit să infiltreze frica în cadrul populaţiei şi să stingă mişcarea de protest", a estimat Jassem al-Helfi, dând asigurări că aceste acţiuni nu vor reduce la tăcere mişcarea de protest, ci doar "vor întări hotărârea manifestanţilor".

Mii de persoane se adună aproape în fiecare săptămână în capitala irakiană, nu departe de locul răpirii, şi în mai multe oraşe ale ţării pentru a cere măsuri anticorupţie, o reformă a legii electorale şi o asanare a guvernului prin tehnocraţi.

Manifestanţii sunt majoritatea susţinători ai liderului şiit Moqtada al-Sadr, însă unii provin din mediul artistic sau sunt membri ai partidului comunist.