La Praga a avut loc un Forum de afaceri moldo-ceh, cu participarea a peste 80 de antreprenori din cele două țări

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Peste 80 de antreprenori din Moldova și Cehia au participat astăzi la Forumul de afaceri moldo-ceh, organizat cu prilejul vizitei oficiale a premierului Pavel Filip la Praga, la invitația omologului său ceh Bohuslav Sobotka. Cei doi prim-miniștri s-au alăturat evenimentului de afaceri vorbind despre potențialul economic și experiența pe care o dețin Cehia și Moldova.

Premierii Filip şi Sobotka au subliniat importanța stimulării comerțului și investițiilor reciproce, a lansării proiectelor cu perspectivă pe termen lung, precum și a stabilirii contactelor dintre mediul de afaceri din cele două țări.

Premierul Pavel Filip a remarcat că Guvernul de la Chișinău este unul orientat către business, concentrat pe înlăturarea barierelor administrative și asigurarea transparenței în activitatea de afaceri. „Creșterea încrederii businessului față de organele de stat este una dintre prioritățile noastre. Punem accent nu doar pe obținerea impactului de la proiecte la scară largă, dar, de asemenea, pe creșterea competitivității și a contribuției întreprinderilor mici și mijlocii la dezvoltarea economiei autohtone”, a spus Pavel Filip.

Șeful Executivului de la Chișinău s-a arătat convins că Forumul de afaceri moldo-ceh va asigura trecerea de la contacte la contracte concrete. „Vom depune toate eforturile pentru a asigura un nivel înalt de colaborare dintre statele noastre, prin comunicare și o interacțiune regulată, în avantajul cercurilor de afaceri din Moldova și Cehia”, a spus Pavel Filip.

Vedeți și: Comisia interministerială de cooperare economică moldo-cehă se va întruni în septembrie la Chișinău

Premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka, a remarcat, la rândul său, ascendența relațiilor moldo-cehe atât la nivel guvernamental, cât și la nivel economic: „Republica Moldova este o țară care dorește să-și modernizeze economia și infrastructura, iar noi suntem deschiși pentru schimb de experiență, dar și pentru asistență tehnică exprimată prin proiecte concrete”.

Oficialii au discutat și despre posibilitățile de dinamizare a comerțului bilateral, inclusiv a exportului de produse vinicole, Cehia fiind una dintre piețele țintă pentru vinificatorii moldoveni. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Cehă s-a cifrat la 84,43 milioane de dolari SUA anul trecut, în creștere cu 7,3% față de anul 2015.

În ceea ce privește investițiile, prim-ministrul Pavel Filip a exprimat deschiderea pentru implicarea cât mai activă a companiilor cehe în economia autohtonă și crearea unui climat favorabil pentru investiții.

La final, părțile au semnat un Memorandum de Înțelegere cu privire la colaborarea în domeniul eficienței energetice și alte sectoare conexe.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...