Astăzi este marcată Ziua internațională de luptă împotriva cancerului ovarian

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, având cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine. Anual, 250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian, iar 140.000 mor din pricina aceste afecțiuni. La data de 8 mai se marchează Ziua internațională de luptă cu această maladie.

Statisticile arată că doar 45% din femeile diagnosticate ajung să mai fie în viață la 5 ani dela punerea diagnosticului, iar 89% – procent aproape dublu – de paciente cu cancer mamar trăiesc aceeași perioadă după diagnosticare.

Cea mai mare problemă este aceea că foarte multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate de boală când afecțiunea este mult mai dificil de tratat. De cele mai multe ori, cancerul nu este diagnosticat din cauză că simptomele sunt asociate cu alte afecțiuni, mai puțin grave, cum ar fi problemele gastrointestinale.

În plus, femeile evită consultațiile ginecologice pentru că fie nu știu ce presupun, fie nu se simt confortabil.

Factorii de risc în cancerul ovarian

  • Antecedentele familiale: studiile relevă că între 10 şi 20% din femeile cu cancer ovarian au o rudă apropiată care a fost diagnosticată cu cancer mamar sau ovarian.
  • Vârsta înaintată: cancerul ovarian apare mai frecvent la femeile cu vârsta peste 50 de ani, aflate la menopauză
  • Absența nașterilor
  • Debutul precoce al ciclului menstrual (sub 12 ani) și instalarea tardivă a menopauzei. Cu cât femeile au mai multe cicluri menstruale, cu atât crește riscul
  • Infertilitatea: femeile active sexual care nu folosesc metode contraceptive și care nu rămân însărcinate au un risc crescut de a fi diagnosticate
  • Administrarea terapiei hormonale de substituție sau a estrogenilor

Pe 8 mai este marcată Ziua internațională de luptă împotriva cancerului ovarian. Ediția 2017 a campaniei de informare se numește #voceaTAseaude și are drept scop convingerea femeilor să meargă la medic pentru consultații periodice, pentru că aceasta este principala metodă de depistare a bolii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...