Semnal de alarmă din partea medicilor: Circa 20 de mii de cazuri de boli diareice, înregistrate anual. Cum vă puteți proteja

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În republică se înregistrează anual circa 18-20 mii cazuri de boli diareice acute, inclusiv circa 10 decese printre copiii sub vârsta de 5 ani şi adulţi. Copiii rămân a fi grupurile cele mai vulnerabile, fiind înregistrate 60-75% din totalul bolilor diareice acute la copii, arată datele Centrului Național de Sănătate Publică din municipiul Chișinău.

Relevant, că morbiditatea prin astfel de boli la populaţia din mediul urban este de 1,8 ori mai sporită decât la cea rurală, anual fiind înregistrate izbucniri epidemice (până la 45 în ultimii ani) cu implicarea a 5-10 și chiar până la 300 bolnavi.

În continuare, datorită migraţiei intense, inclusiv în regiuni epidemiologic nefavorabile, în republică se menţine un risc înalt de apariţie a cazurilor locale şi de import a holerei și altor boli diareice acute. Totodată, situaţia se poate complica şi datorită contaminării biologice înalte a produselor alimentare, bazinelor acvatice deschise, nerespectării condițiilor igienice în locurile de educaţie, odihnă, muncă şi la domiciliu.

În grupul bolilor diareice acute sunt incluse un şir de patologii cu mecanismul de transmitere fecal-oral, precum holera, dizenteria, infecţia rotavirală, salmoneloza, febra tifoidă etc.

Semnele clinice ale acestui grup de infecții sunt diferite, dar sunt şi semne comune, inclusiv febră până la 40°C, dureri în abdomen, greţuri, vomă, scaun lichid cu frecvenţă până la 20-30 ori pe zi, slăbiciuni generale, cefalee etc. În unele cazuri, se dezvoltă septicemia, deshidratarea şi, respectiv, şocul toxico-infecţios, atenționează specialiștii CNSP.

În republică creşterea sezonieră a morbidităţii prin BDA se atestă în perioada caldă a anului – lunile iunie-septembrie.

Pentru prevenirea bolilor diareice acute, îndeosebi la copii, este necesar de a respecta cu strictețe următoarele reguli: alăptarea naturală a copiilor mici în termen cât mai îndelungat; spălarea pe mâini cu săpun după veceu şi înainte de masă, până la pregătirea bucatelor; spălarea abundentă sub apă curgătoare a fructelor şi legumelor ce se folosesc fără prelucrare termică; excluderea din alimentaţie a produsele alimentare uşor alterabile etc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...