Circa 3.000 de migranţi salvaţi sâmbătă au fost recuperaţi de navele gărzilor de coastă, marinei naţionale, agenţiei europene Frontex, precum şi ale mai multor ONG-uri, indică într-un comunicat gărzile de coastă italiene.

O parte a acestor migranţi a fost deja debarcată în Italia în timp ce alţii sunt în drum.

Vineri, 20 de operaţiuni de salvare au permis salvarea a altor 3.000 de persoane care se aflau la bordul unor ambarcaţiuni pneumatice sau improvizate şi veneau din Libia spre Italia.

Gărzile de coastă libiene au salvat de asemenea sâmbătă aproape 170 de migranţi, a căror ambarcaţiune era în derivă în largul coastei capitalei Tripoli, dar au eşuat în a-i salva pe alţii "din lipsa mijloacelor", au anunţat acestea AFP.

Totodată, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM), vineri, un total de 371 de migranţi care încercau să ajungă în Europa au fost salvaţi de pescari în largul coastelor oraşului vestic Zouara.

Italia şi Libia au decis să-şi intensifice în ultimele luni colaborarea în materie de luptă contra imigraţiei clandestine.

Scopul guvernului italian, exprimat într-un acord semnat în februarie cu Libia, este de a aduce un sprijin uman şi tehnic gărzilor de coastă libiene.

Conform acestui acord, Italia a anunţat în această săptămână livrarea, pe 21 aprilie, a două vedete către Libia, obiectivul fiind de a transmite alte opt nave până la finalul lui iunie.

Circa 37.000 de migranţi au ajuns din Libia în Italia de la începutul anului, o cifră în creştere cu aproape 30% în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit ministerului italian de Interne.

În 2016, 181.000 de migranţi, un record, au ajuns pe coastele italiene, 90% dintre aceştia provenind din Libia.