'Inspectorul-şef al Bundeswehr a ordonat această inspecţie în toate proprietăţile armatei în vederea verificării dacă în acestea se găsesc relicve ale Wehrmacht (armata regimului nazist, n.r.) şi dacă da, pentru înlăturarea lor', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. 

Decizia intervine în urma unui scandal care a zguduit Bundeswehr şi Ministerul Apărării în ultimele două săptămâni, şi anume arestarea unui ofiţer cantonat la baza franco-germană de la Illkirch, lângă Strasbourg (estul Franţei), suspectat că a plănuit asasinarea unor personalităţi de stânga sau a unor străini, dându-se drept refugiat sirian. 

Despre acest tânăr de 28 de ani s-a aflat că susţinea de mai mulţi ani teze ultranaţionaliste şi xenofobe. 

O inspecţie la cazarma sa din Illkirch a dus la descoperirea unor relicve ale Wehrmacht, expuse de ceva vreme într-o sală comună a bazei şi fără ca acest lucru să fi atras atenţia cuiva. 

Ministerul Apărării, care interzice astfel de obiecte, a descoperit apoi un caz similar într-o altă bază militară, de această dată în Germania, la Donaueschingen (sud-vest). 

După arestarea ofiţerului, ministrul apărării, Ursula von der Leyen, o apropiată a cancelarului Angela Merkel, le-a cerut generalilor să dovedească toleranţă zero faţă de tendinţele de extremă dreapta din rândul subordonaţilor. 

'Procesul în curs de clarificare necesită curaj şi tenacitate', a declarat ea duminică pentru  Bild, 'toţi trebuie să-l susţinem, de la general la tinerii recruţi, pentru că este vorba despre reputaţia Bundeswehr'.