Franța își alege președintele: Emmanuel Macron ar fi obținut peste 60 la sută din voturi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Este ziua alegerilor pentru francezi, care-şi votează astăzi preşedintele. La finalul zilei, Europa va afla direcţia pe care o va urma Franţa în următorii cinci ani. Liberalism sau populism? Emmanuel Macron sau Marine Le Pen? La aceste întrebări trebuie să răspundă cei 47 de milioane de francezi cu drept de vot. Aparent, totul indică o victorie clară a lui Emmanuel Macron, care ar depăşi-o categoric pe contracandidata lui. Cărţile nu sunt jucate, însă, toate. Marine Le Pen speră până în ultima clipă. Chiar dacă pierde cursa pentru Elysee, ştie că un scor bun i-ar da partidului său extremist un impuls pentru alegerile legislative de luna viitoare.

S-au închis primele secţii de votare din Franţa, din oraşele mici şi sate. În mai puţin de o oră se vor închide şi cele din marile oraşe. Până la ora 18:00 votaseră puţin peste 65% dintre francezi.

Emmanuel Macron ar fi obţinut între 62% şi 64% dintre voturile exprimate până la ora locală 16:00, potrivit estimărilor şi sondajelor consultate de postul belgian RTBF, care le descrie drept „fiabile”, relatează News.ro.

Presa belgiană – care nu se supune rigorilor legislației franceze, ce nu permite niciun fel de date sau sondaje înainte de închiderea urnelor – publică de obicei rezultate preliminare referitoare la alegerile din Franţa.

Autoritățile au anunțat primele date privind prezența la vot în acest tur de scrutin. Datele anunțate la ora 12:00, ora Franței, indică o rată de participare la vot de 28,23 la sută, similară cu cea înregistrată la aceeași oră în primul tur de scrutin (28,54 la sută), dar simțitor mai mică decât cea din alte alegeri prezidențiale, turul II, când se situa în jurul cotei de 30 la sută, transmite digi24.ro.

Prezența la vot în primul tur de scrutin a fost de aproape 78 la sută, or analiștii prognozau o rată de participare la vot mai slabă în acest al doilea tur de scrutin.

După ce au votat în nordul țării, cei doi contracandidați s-au întors la Paris pentru a aștepta finalul votului. Emmanuel Macron își așteaptă susținătorii la Muzeul Luvru, în fața celebrei piramide, în timp ce Marine Le Pen în cel mai mare parc. Trebuie ținut cont că aceste alegeri se desfășoară în condițiile de securitate impuse prin starea de urgență.

Aproximativ 47,5 milioane de francezi sunt așteptați să voteze în intervalul orar 06.00-17.00.

La precedentele alegeri prezidențiale, în 2012, prezența la vot la mijlocul zilei era de 30,66%, comparativ cu 34,1% în 2007 și 26,2% în 2002.

Favoritul scrutinului, Emmanuel Macron, a depus buletinul de vot în urnă la ora locală 11.00 la Touquet, iar rivala sa, Marine Le Pen, a votat în același timp în fieful său din Hénin-Beaumont.

Președintele în funcție, François Hollande, și-a exercitat dreptul de vot la Tulle, în Correze, după ce pe 24 aprilie își îndemnase concetățenii să opteze în favoarea lui Macron pentru a stopa pe Marine Le Pen.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...