Deputat român: Republica Moldova a făcut un pas decesiv către un regim autoritar votând schimbarea sistemului electoral

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova a făcut vineri un pas decisiv către un regim autoritar, dacă nu chiar dictatorial. Așa comentează deputatul în Parlamentul României Matei Adrian Dobrovie votarea proiectelor legislative în Parlamentul de la Chișinău privind schimbarea sistemului electoral.

Într-o ședință fulger a parlamentului, PDM, Grupul Popular European și PSRM au votat, în prima lectură, mai multe proiecte legislative menite să schimbe sistemul electoral, mișcare care în opinia deputatului român sfidează principiile democrației.

„Sfidând principiile democrației și încălcând procedurile de organizare, PDM și GPE au trecut cu 52 voturi un proiect pentru introducerea unui sistem electoral uninominal. Frizând absurdul, după câteva ore, PDM și PSRM au votat un proiect de lege pentru introducerea unui sistem electorat mixt, cu 74 voturi….Da, deși pare lipsit de logică și ignoră orice responsabilitate în fața cetățenilor, 22 deputați au votat pentru ambele sisteme electorale. Peste alte câteva ore, deputații au votat pentru ”comasarea celor două proiecte de lege, pe baza sistemului mixt”.
Votul de astăzi servește intereselor grupului restrâns al deputaților PDM (cotat cu 2.6% în sondaje) și liderului acestuia, Vlad Plahotniuc. Schimbarea sistemului electoral reprezintă unica șansă ca aceștia să rămână la putere (cel mai probabil în coaliție cu PSRM) și să nu ajungă la închisoare după alegerile parlamentare din 2018”, a reacționat deputatul român.

Ceea ce s-a întâmplat în parlamentul de la Chișinău confirmă analizele politologilor cu reputație din Republica Moldova, potrivit cărora între PDM (Plahotniuc) și PSRM ( Igor Dodon) există un fals conflict (geo)politic și mediatic, mai spune Dobrovie.

„Faptul că GPF a votat aceste schimbări ale sistemului electoral arătă că formarea acestuia într-un ritm foarte rapid are ca unic scop servirea intereselor lui Plahotniuc și ale lui Dodon. Fostul premier, Iurie Leancă, va rămâne în istorie atât ca politicianul care a negociat și semnat pentru Republica Moldova cel mai important document de cooperare cu UE (Acordul de Asociere) și regimul visa free, dar și ca unul dintre trădătorii cauzei integrării Republicii Moldova în UE”, se mai arată în reacția oficialului de la București.

Acesta constată că, începând de astăzi, Republica Moldova se îndreaptă cu pași alerți către Uniunea Economică Eurasiatică (sau spațiul „gri” al dictaturilor ex-sovietice), iar singurii care mai pot schimba ceva sunt cetățenii Republicii Moldova, prin mobilizarea masivă la proteste, mai spune Matei Adrian Dobrovie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...