Pirkka Tapiola privind schimbarea sistemului electoral: Ce ar trebuie să ia în considerare politicienii de la Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Politicienii de la Chişinău ar trebui să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia privind schimbarea sistemului electoral. Aceasta este opinia şefului delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, exprimată în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la Pro TV Chişinău.

„Sunt 2 chestiuni foarte importante, prima este asistența care este oferită de Comisia de la Veneția, opiniile Comisiei sunt luate în considerare, de asemenea și OSCE a efectuat observarea alegerea și opinia lor trebuie luată în considerare și bineînțeles că realitățile politice ale țării joacă un rol important”, a menționat diplomatul european.

Pirkka Tapiola mai spune că reprezentanții Comisiei de la Veneția vor veni săptămâna viitoare aici să efectueze o vizită pentru a pregăti opinia dumnealor și apoi opinia lor va fi făcută publică, pentru că nu au recomandările formulate din timp.

Totodată, șeful delegației UE în Republica Moldova a mai specificat că „orice schimbare importantă strategică cum ar fi schimbarea legislației electorale trebuie să fie făcută în bază unui consens larg politic. Asta se rezumă la 2 lucruri: legalitatea și legitimitatea”, a conchis Pirkka Tapiola.

Amintim că la ședința Parlamentului au fost votate proiectele de lege privind modificarea sistemului electoral, cel al PD (votul uninominal) cu 52 de voturi și cel al PSRM (mixt) – cu 74 de voturi, iar Comisia juridică, numiri și imunități a luat decizia de a comasa cele două proiecte de lege, luând ca bază proiectul socialiștilor. Ce-i drept, niciunul din elementele definitorii ale proiectului democraților, cum ar fi posibilitatea demiterii deputaților, nu s-a regăsit în noul proiect de lege.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...