(foto) Cum a decurs vizita Prim-ministrului Turciei în Găgăuzia. Ce promisiuni s-au făcut

comrat2
Foto: GOV

Prim-ministrul Pavel Filip şi Premierul Republicii Turcia, Binali Yildirim, au efectuat astăzi o vizită la Comrat. Despre relaţiile bilaterale, proiectele comune de modernizare a Moldovei, în special, a Unităţii Teritorial-Administrative (UTA) Găgăuzia şi perspectivele de colaborare, părţile au comunicat în cadrul unui briefing de presă.

Premierul Turciei a menţionat că etnia găgăuză reprezintă o punte de legătură între Republica Moldova şi Turcia. „Această punte nu este o punte de piatră, ci una spirituală. Prezenţa etniei găgăuze pe acest teritoriu vine doar să intensifice relaţia dintre Moldova şi Turcia”, a relevat Prim-ministrul Binali Yildirim.

Başcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a subliniat legătura specială a etniei găgăuze cu poporul turc. „Vorbim aceeaşi limbă şi ne leagă aceleaşi obiceiuri. Vă mulţumim pentru susţinere şi implicare activă în realizarea proiectelor regionale de modernizare a UTA Găgăuzia”, a declarat Irina Vlah.

Prim-ministrul Pavel Filip a reiterat interesul ţării noastre pentru consolidarea dialogului politic şi a cooperării practice cu Turcia. „Am discutat despre situaţia social-economică din Găgăuzia şi am exprimat determinarea autorităţilor Republicii Moldova pentru atragerea investiţiilor şi promovarea proiectelor de infrastructură şi de dezvoltare a serviciilor sociale în UTA Găgăuzia. În acest sens, ne-am referit la proiectele implementate de către Agenţia Turcă pentru Cooperare şi Coordonare în regiune, în special în domeniul sănătăţii, al educaţiei şi al mediului”, a spus Pavel Filip.

Până în prezent, cu susţinerea Turciei în Găgăuzia au fost implementate peste 350 de proiecte regionale, ultimul fiind construcţia unei case de locuit pentru 15 familii din Ceadîr-Lunga, care au avut de suferit în urma inundaţiilor. În viitorul apropiat, cu ajutorul Guvernului Turciei urmează a fi reconstruit spitalul din Comrat şi soluţionată problema aprovizionării cu apă potabilă a oraşului Vulcăneşti.

De asemenea, Prim-ministrul Pavel Filip şi Premierul Binali Yildirim au participat la cel de-al 4-lea Congres mondial al găgăuzilor, desfăşurat astăzi la Comrat.

Tot astăzi, cei doi Premieri au vizitat Universitatea de Stat din Comrat, unde Prim-ministrului Turciei i-a fost conferit titlul onorific Doctor Honoris Causa.

comrat1 comrat2 comrat3 comrat4 comrat5 comrat6 comrat7 comrat8 comrat10 comrat11 comrat12 comrat13 comrat14 comrat99

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente