Protest în Polonia. Zeci de mii de persoane au luat parte la un „Marș pentru libertate’” organizat de Opoziție

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă sâmbătă la Varșovia pentru „apărarea libertății” amenințate, în opinia lor, de puterea conservatoare naționalistă a lui Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege și Justiție (PiS) aflat la guvernare.

„Vrem o Polonie democrată, proeuropeană, demnă, care caută în Uniunea Europeană prieteni și parteneri, nu inamici”, a declarat în fața manifestanților Grzegorz Schetyna, liderul principalului partidul de opoziție, Platforma Civică (PO), de centru.

Reprezentanți ai altor partide de opoziție, sindicate ale profesorilor și reprezentanți de la diferite autorități locale s-au alăturat acestui „Marș al libertății” organizat de PO.

Acest partid, conform unui sondaj de la sfârșitul lunii aprilie, i-a depășit pe conservatori în intențiile de vot, cu 31% la 29%, pentru prima dată de la alegerile din octombrie 2015.

Manifestanții s-au adunat în fața Primăriei din Varșovia, după care au parcurs 2,5 km, lungimea arterei principale a centrului capitalei Poloniei, până la Piața Constituției.

Conform Primăriei din Varșovia, condusă de Platforma Civică, 70.000 de persoane s-au alăturat marșului. Conform poliției, manifestanții ar fi fost în număr de 9.000.

Numeroși manifestanți au purtat drapelul Poloniei, dar și steagul Uniunii Europene.

„Noi înțelegem noțiunea de libertate diferit decât Kaczynski sau decât Erdogan, Putin sau Lukașenko”, președinții turc, rus și belarus acuzați de derivă autoritară, a declarat Jacek Jaskowiak, primarul orașului Poznan, din vestul Poloniei, scrie Agerpres.

„Vom păstra și apăra această libertate”, a insistat el.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...