icon

Premierul Republicii Moldova şi Prim-ministrul Turciei, în vizită la Comrat

06-05-2017 16:51
982

Prim-ministrul Pavel Filip şi Premierul Republicii Turcia, Binali Yildirim, au efectuat astăzi o vizită la Comrat.

 

Despre relaţiile bilaterale, proiectele comune de modernizare a Moldovei, în special, a Unităţii Teritorial-Administrative (UTA) Găgăuzia şi perspectivele de colaborare, părţile au comunicat în cadrul unui briefing de presă.

 

Prim-ministrul Pavel Filip a reiterat interesul ţării noastre pentru consolidarea dialogului politic şi a cooperării practice cu Turcia. „Am discutat despre situaţia social-economică din Găgăuzia şi am exprimat determinarea autorităţilor Republicii Moldova pentru atragerea investiţiilor şi promovarea proiectelor de infrastructură şi de dezvoltare a serviciilor sociale în UTA Găgăuzia. În acest sens, ne-am referit la proiectele implementate de către Agenţia Turcă pentru Cooperare şi Coordonare în regiune, în special în domeniul sănătăţii, al educaţiei şi al mediului”, a spus Pavel Filip.

 

Un alt subiect enunţat de şeful Executivului de la Chişinău vizează determinarea fermă a Guvernului Republicii Moldova de a atrage asistenţă externă pentru modernizarea economiei din Găgăuzia, aducând drept exemplu implementarea proiectului european „Susţinerea Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin promovarea măsurilor de consolidare a încrederii”, lansat în mai 2016. „Acest proiect este important pentru UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia, deoarece va contribui la dezvoltarea economică uniformă a tuturor regiunilor ţării, va oferi noi oportunităţi pentru susţinerea antreprenoriatului local şi retehnologizarea infrastructurii de afaceri”, a declarat Pavel Filip.

 

La rândul său, Premierul Turciei a menţionat că etnia găgăuză reprezintă o punte de legătură între Republica Moldova şi Turcia. „Această punte nu este o punte de piatră, ci una spirituală. Prezenţa etniei găgăuze pe acest teritoriu vine doar să intensifice relaţia dintre Moldova şi Turcia”, a relevat Prim-ministrul Binali Yildirim.

 

Şi Başcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a subliniat legătura specială a etniei găgăuze cu poporul turc. „Vorbim aceeaşi limbă şi ne leagă aceleaşi obiceiuri. Vă mulţumim pentru susţinere şi implicare activă în realizarea proiectelor regionale de modernizare a UTA Găgăuzia”, a declarat Irina Vlah.

 

Până în prezent, cu susţinerea Turciei în Găgăuzia au fost implementate peste 350 de proiecte regionale, ultimul fiind construcţia unei case de locuit pentru 15 familii din Ciadîr-Lunga, care au avut de suferit în urma inundaţiilor. În viitorul apropiat, cu ajutorul Guvernului Turciei urmează a fi reconstruit spitalul din Comrat şi soluţionată problema aprovizionării cu apă potabilă a oraşului Vulcăneşti.

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30