Un partener al PD a spus pe șleau despre intenția lui Plahotniuc privind sistemul mixt, încă acum două luni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Înțeleg că veți face ca în Germania! Aceasta spunea fostul premier român Victor Ponta, venit la Chișinău, la doar două zile după anunțarea publică de către Vlad Plahotniuc a proiectului său privind modificarea sistemului electoral. Germania are în prezent un sistem electoral mixt, iar atunci președintele PD abia anunțase despre modificarea sistemului electoral mixt. Astfel, încă la data de 9 martie curent, Indepdendent.md scria despre „intenția reală” a lui Plahotniuc privind introducerea sistemului electoral mixt, care s-a adeverit prin votul de ieri din Parlament al PD, PSRM și grupul PPE.

Amintim că, venit la Chișinău la invitația partenerului său Vlad Plahotniuc, fostul premier român Victor Ponta a participat și la o emisiune de la postul de televiziune Publika a oligarhului. Astfel, vorbind despre modificarea sistemului electoral, Ponta a fost întrebat de moderator ce „sfat” le-ar da politicienilor din Republica Moldova, „referitor la acea modificare a sistemului electoral”. „Ce-a fost bine și ce n-a fost bine atunci când s-a schimbat sistemul și a devenit unul mixt?”, a întrebat Alexei Lungu.

„Nu dau sfaturi, dar repet: Să nu faceți greșelile României. România a pornit să facă sistem uninominal și, la un moment dat, pentru că erau niște partide mai mici care ziceau: „Băi, da noi la sistemul uninominal nu câștigăm niciun colegiu”. Știți cum, în vin am pus apă. Adică am zis: E uninominal, dar, de fapt e proporțional și… Știți ce s-a întâmplat în România pe sistemul ăla?! Că de aia ne-am întors la liste. Au fost oameni care au câștigat în colegiul lor, au fost pe primul loc și au rămas acasă, și, în schimb, oameni de pe locul doi, trei, patru sau cinci, au ajuns în Parlament. Și atunci, pe bună dreptate, aia nu era uninominal. Era așa, un fel de uninominal românesc. De aceea, sper ca Dumneavoastră să nu faceți așa struțo-cămile ca la noi. Dacă faceți uninominal, cel care este pe primul loc în colegiu – acela merge în Parlament. După care, înțeleg că veți face ca în Germania, și e foarte corect, pentru că sunt oameni care poate nu știu să vorbească foarte bine, nu sunt carismatici, dar de care aveți nevoie în Parlament. Veți avea acea listă de partid suplimentară. Dar cel de pe primul loc trebuie să ajungă în Parlament dacă a câștigat. În România s-a întâmplat să fii pe primul loc, dar să stai acasă. Să vină cel de pe trei sau patru, ceea ce a stricat practic tot”, a răspuns Ponta.

NOTĂ: Republica Federală Germania are în prezent un sistem de reprezentare parlamentară mixt, care combină listele de partid cu elemente ale sistemul majoritar. Acesta presupune că fiecare alegător are la dispoziţie două voturi: unul se acordă unei liste din cele propuse de partide şi celălalt se acordă unui candidat la fel ca în sistemul majoritar. În urma alegerilor, 50% din candidaţi se aleg pe liste şi 50% în circumscripţii uninominale.

Este de menţionat că până atunci, nici Vlad Plahotniuc, nici alţi reprezentanţi ai Partidului Democrat din Moldova nu au vorbit nimic despre vreo „listă de partid suplimentară”, nici despre sistemul electoral mixt. Acest lucru nu a avut loc nici în cadrul dezbaterilor care au avut loc pe diferite platforme, în tot acest timp democrații suținând că intenția lor este modificarea sistemului în unul uninominal.

În schimb, despre aceasta vorbeau unii analişti politici încă până la lansarea proiectului „de alternativă” al președintelui, potrivit cărora, Igor Dodon ar putea negocia cu Vlad Plahotniuc, în privinţa unui vot mixt în Parlament.

Ieri însă cele bănuite au fost date pe față, după ce 52 de deputați democrați și din grupul PPE au votat mai întâi pentru proiectul PDM privind sistemul electoral uninominal, iar mai apoi, un număr de 74 de deputați ai PDM, PPE și PSRM au susținut proiectul sistemului mixt. Ulterior, prin decizia unanimă a membrilor Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, cele două proiecte votate au fost comasate, luând ca bază proiectul PSRM. La fel, niciuna dintre prevederile definitorii ale proiectului PD, cum ar fi posibilitatea revocării deputaților, nu a fost introdusă în proiectul de lege comasat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...