Aveți încredere în Guvernul Filip și Plahotniuc? Cum răspunde șeful delegației UE la Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană nu ascultă declarațiile politicienilor de la Chișinău, ci se uită la fapte. Astfel răspunde șeful delegației UE la Chișinău Pirkka Tapiola, când este întrebat dacă are încredere în Guvernul Filip și autoritățile de la Chișinău.

„UE are o relație cu Republica Moldova, care are un guvern și atunci când se lucrează cu țara, se lucrează cu Guvernul, care are sarcina de a gestiona lucrurile. Personal am o relație bună cu premierul Filip. Am avut o colaborare bună atât cu ministerul Finanțelor, cât și cu cel de Externe. Noi, UE, nu ascultăm declarații, noi vrem să vedem fapte. Guvernul Filip este guvernul Republicii Moldova și eu lucrez cu Republica Moldova. Punct”, a declarat șeful delegației UE la Chișinău în cadrul unei emisiuni de la PRO TV.

Totodată, Tapiola a fost întrebat dacă oligarhul Vladimir Plahotniuc, liderul celui mai mare partid aflat la guvernare, este un om de încredere.

„Este destul de clar că în calitate de diplomat am întâlniri cu mulți oameni din societatea civilă, partide de la guvernare sau opoziție. Este destul de normal ca printre interlocutorii mei să fie și președintele celui mai mare partid de la guvernare. Relații dintre Bruxelles și Chișinău sunt întreținute de instituțiile UE și cele din Republica Moldova. Dar eu am întâlniri cu mai mulți oameni”, a spus Tapiola.

Diplomatul a ținut să menționeze, totodată, că UE nu se implică în politica internă a țării, dar a recomandat autoritățile să țină cont de sugestiile Comisiei de la Veneția, în primul rând, de sugestiile OSCE și a altor instituții internaționale în ceea ce ține de schimbarea sistemului electoral.

„În calitate de diplomat, îmi este greu să spun ce tip de sistem electoral ar trebui să aibă Republica Moldova. Există niște principii de bază. Statele membre ale UE au diverse sisteme electorale, dezvoltate din culturi, istorie și realități politice. Sunt 2 chestiuni importante, însă. Recomandările care sunt oferite de Comisia de la Venetia sunt luate totalmente în considerare. OSCE a observat procesul electoral și va veni cu recomandări. Trebuie de luat în calcul și realitățile politice ale țării”, a subliniat Pirkka Tapiola.

De asemenea, acesta a atras atenția că „orice schimbare trebuie să fie făcută în baza unui consens politic larg”. „Nu voi defini exact ce e asta, dar asta se rezumă la legalitate și legitimitate. Consensul trebuie să existe, aceasta este o chestiune internă a Republicii Moldova, dar recomandările Comisiei de la Veneția și consultările pe interior a forțelor politice contează foarte mult”, a concluzionat șeful UE în Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...