Pentru prima dată, la Chișinău se va marca o sărbătoare națională găgăuză

1462539360_18
Foto: gagauzinfo.md

În fiecare an pe data de 6 mai, în Găgăuzia se sărbătorește una dintre cele mai importante sărbători naționale Hederlez, care anunță sosirea verii. Anul acesta sărbătoarea va fi marcată și în capitala Republicii Moldova, pentru a iniția un dialog intercultural și a promova incluziunea găgăuzilor la nivel național.

Evenimentul va avea loc pe 7 mai, între orele 11:00- 16:00, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”.

Potrivit organizatorilor, observațiile și cercetările independente arată că o parte din populația țării, în special, din Chișinău, nu cunoaște multe lucruri despre Găgăuzia, iar poporul găgăuz este considerat unul „străin“ pentru Moldova.

Din acest considerent, evenimentul Hederlez va fi nu doar un festival de dansuri și cântece naționale, dar un prilej de a deschide ușile spre Găgăuzia, prezentând poveștile succes ale locuitorilor ei, limbile vorbite în Găgăuzia; istoria, economia și sportul acestei regiuni. Găgăuzia va fi prezentată oaspeților altfel, mutând accentele de pe tradiții și divertisment, spre incluziune și diversitate.

Evenimentul este organizat de Grupul Tinerilor pentru Solidaritate Interetnică cu sprijinul Oficiului ONU pentru Drepturile Omului, Ambasadei Republicii Turcia, Comitetului Executiv al Găgăuziei, Ministerul Tineretului și Sportului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente