ZdG: Firma ascunsă a familiei unui șef de la CNA a „descins” în licitațiile de la grădinițe

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Firma controlată de familia unui şef de direcţie din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) a câştigat licitaţii de peste 1,2 milioane de lei de la începutul acestui an, aprovizionând mai multe grădiniţe din Chişinău cu produse alimentare, scrie Ziarul de Gardă.

Agentul economic şi-a făcut loc pe piaţă după ce, la sfârşit de 2016, instituţia pe care acesta o reprezintă a participat la reţinerea a 23 de persoane, după gratii ajungând, pe lângă funcţionari, şi reprezentanţi ai unor firme care asigurau instituţiile publice, inclusiv grădiniţele, cu produse de calitate dubioasă. După reţineri, mai mulţi agenţi economici care figurau în dosarul penal au fost excluşi, direct sau indirect, din procesul de licitaţii, lăsând cale deschisă pentru firma şefului de direcţie de la CNA către contracte cu statul.

24 noiembrie 2016. Douăzeci şi trei de persoane sunt bănuite într-un dosar de aranjare a unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe. Dintre acestea, 16 au fost reţinute pentru 72 de ore şi escortate la sediul CNA pentru audieri. În dosar erau vizaţi atât funcţionari ai direcţiilor municipale Educaţie ale Primăriei Chişinău, cât şi reprezentanţi ai unor agenţi economici care, în ultimii ani, au câştigat sute de contracte în valoare de zeci de milioane de lei cu instituţii de stat, livrând produse alimentare în şcoli, grădiniţe sau spitale. La scurt timp, CNA publică înregistrări ale convorbirilor telefonice în care fuseseră interceptaţi reprezentanţii unor agenţi economici care vorbesc cu nonşalanţă despre produsele alterate ce ajungeau pe mesele copiilor din grădiniţe. Opinia publică este scandalizată. La scurt timp, o companie importantă vizată în dosar, „Sanex Comerţ”, este inclusă de Agenţia Achiziţii Publice (AAP) în lista de interdicţie, fără dreptul de a participa la licitaţii. Alte opt firme figurante în dosar şi într-un studiu al CNA sunt şi ele blamate public, cerându-se „decapitarea” lor.

Licitaţii de 1,2 milioane de lei în ultimele trei luni

În plin scandal, în afacerile cu produse alimentare pentru grădiniţe apare o companie nouă, „Tuleibici” SRL. Un prim contract semnat de aceasta, în valoare de 20,6 mii de lei, datează din 23 ianuarie 2017 şi prevede livrarea produselor alimentare în primul semestru al anului la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii. Au urmat alte contracte cu primării care achiziţionau produse alimentare pentru grădiniţele şi şcolile din localităţile R. Moldova. Cea mai importantă licitaţie, în sumă de 520,66 mii de lei, a fost înregistrată pe 12 aprilie 2017, firma câştigând dreptul să livreze „produse alimentare pentru necesitatea instituţiilor preşcolare subordonate Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport (DETS) Botanica, mun. Chişinău, pentru perioada 1 aprilie 2017- 30 iunie 2017”. Cu câteva zile mai devreme, SRL-ul a obţinut un contract cu DETS Centru, în sumă de 82,6 mii de lei, pentru livrarea legumelor şi fructelor pentru trimestrul II al anului 2017 (aprilie, mai, iunie). Pe 16 martie, SRL „Tuleibici” a obţinut şi dreptul de a aproviziona cu produse alimentare DETS Râşcani, pentru 31,9 mii de lei. Un alt contract important, în sumă de 326 mii de lei, a fost semnat de SRL „Tuleibici” la 22 februarie cu Primăria Hânceşti pentru livrarea de „produse alimentare şi de panificaţie”.

Întreaga investigație poate fi citită aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...