Reclamanta Domnica Manole nu s-a prezentat la şedinţa CSJ, întrucât se află în concediu, dar a transmis un demers prin intermediul uneia dintre avocatele sale - Veronica Mihailov-Moraru. Mai exact, Manole solicită suspendarea procesului până când Curtea Constituţională se va pronunţa pe marginea constituţionalităţii articolului 23, aliniatul doi, din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, în urma unor sesizări depuse de alţi judecători.

Avocata judecătoarei consideră că prin decizia Curţii Constituţionale ar putea exista mai multe argumente în favoarea Domnicăi Manole. Solicitat să îşi spună opinia pe marginea demersului, reprezentantul CSM la şedinţa Curţii Supreme de Justiţie, Petru Boghean, a menţionat că este de acord cu suspendarea procesului.

Astfel, după câteva minute de deliberări, completul a decis: „Se suspendă procesul în pricina civilă la cererea de chemare în judecată a lui Domnica Manole împotriva Consiliului Superior al Magistraturii privind anularea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii numărul 368/17 din 31 mai 2016”.

În cazul în care Curtea va declara neconstituţional articolul respectiv, atunci: „Curtea Supremă de Justiţie va trebui să aibă un rol mult mai activ şi să examineze acţiunile de chemare în judecată pe rolul Curţii înaintate de către Domnica Manole şi de către alţi judecători nu doar sub aspecte de procedură, dar şi sub aspecte de fond, adică să verifice dacă Consiliul Superior al Magistraturii a intrat în esenţă, a verificat corespunzător, au fost într-adevăr temeiuri reale de a acorda dreptul de a porni urmărirea penală în privinţa unui judecător. Cu atât mai mult, şi Comisia de la Veneţia, şi recenta hotărâre a Curţii Constituţionale din 28 martie anul curent au relevat că darea acordului în privinţa unui judecător despre care se suspectează că a comis o infracţiune trebuie să fie o procedură foarte delicată şi riguroasă şi să fie verificată sub toate aspectele”, a spus avocatul magistratei.

Potrivit procedurii, CSJ va relua examinarea acestei cauze după ce Curtea Constituţională va decide asupra chestiunii.

Amintim că, acum un an, CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a Domnicăi Manole, în urma deciziei de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul de modificare a Constituţiei, iniţiat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr.

Hotărârea Consiliului a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău. Şi membrii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului au dezbătut subiectul şi s-au arătat îngrijoraţi de acest caz.