Motivele pentru care ţi se face foame noaptea şi cum poate fi rezolvată această problemă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Se întâmplă des să dai fuga la frigider după ce te-ai spălat pe dinţi şi ai mâncat deja de seară? Probabil îţi spui că e o simplă poftă şi nu are importanţă, dar dacă acest lucru se întâmplă des trebuie să ştii că există anumite cauze.

Iată care ar putea fi acestea:

Nivelurile de zahăr dezechilbrate din sânge

Nivelurile de zahăr din sânge nu trebuie să crească şi să scadă rapid, ci trebuie să rămână stabile cât mai mult timp posibil. Carbohidraţii simpli, cum ar fi făina albă şi zahărul, găsiţi în cele mai multe alimente prelucrate „gustoase”, sunt transformate rapid în zahăr, provocând un nivel nesănătos de zahăr în sânge. Corpul produce apoi rapid insulină pentru a încerca să proceseze zahărul, rezultând o scădere drastică a acestuia. Atunci când glicemia este scăzută, te poţi simţi agitat, iritabil, capricios, ameţit, neliniştit, cu bătăi rapide ale inimii, confuz sau extrem de înfometat.

Mese haotice

Mânâcă la intervale regulate zilnic! Menţinerea constantă a zahărului din sânge pe parcursul zilei contribuie la prevenirea poftei de mâncare la ore târzii. Începe-ţi ziua cu un mic dejun sănătos şi satisfăcător şi nu îţi fie teamă să incluzi o gustare sănătoasă între mese, pentru a preveni scăderea nivelului de zahăr din sânge. Bucură-te de o cină de dimensiuni moderate şi ia în considerare o gustare uşoară cu aproximativ două ore înainte de culcare, dacă simţi nevoia.

Alimentaţie incorectă

Atunci când mesele tale nu sunt bine echilibrate şi aportul de nutrienţi este insuficient, corpul te va informa că nu obţine ceea ce are nevoie. Consumul unei cantităţi excesive de zahăr sau carbohidraţi, în combinaţie cu lipsa fibrelor, proteinelor şi grăsimilor sănătoase în timpul zilei, poate duce la niveluri neregulate de zahăr în sânge ceea ce provoacă foame noaptea târziu. Evită carbohidraţii simpli, cum ar fi zahărul şi făina albă, care sunt transformate rapid în zahăr în organism. În schimb, alege carbohidraţii complecşi, cum ar fi cerealele integrale, legumele cu frunze verzi, leguminoasele şi fructele. Fibra găsită în aceste alimente va menţine stabilitatea zahărului în sânge, păstrându-l la acelaşi nivel seara, fără a mai provoca senzaţia de foame, notează csid.ro.

Cauze psihologice şi fluctuaţii hormonale

Anumiţi hormoni reglează senzaţiile de foame şi sete. Ghrelinul este hormonul care te face să simţi foame, în timp ce hormonul leptină îţi spune că eşti sătul. În anumite condiţii fiziologice, semnalele normale sunt distorsionate atunci când hormonii sunt dezechilibraţi, iar apoi apar poftele de zahăr, grăsimi şi sare. Aceste condiţii fiziologice includ stresul, lipsa de somn sau menstruaţia. Foamea nocturnă poate fi cauzată şi de nevoia de confort şi anumite emoţii, cum ar fi anxietatea, depresia şi frustrarea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...