Nadine Gogu: Ingerinţa politicului în activitatea mass-media este una din principalele probleme

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De ziua internațională a libertății presei, experții scot la iveală problemele cu care se confruntă jurnaliștii din Republica Moldova. Influența politicului în materialele jurnalistice rămâne a fi problema de bază, menționează directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent de la Chișinău. Și deși autoritățile promiteau tot felul de reforme, inclusive pentru demonopolizarea mass-media, situația a rămas la fel de alarmantă.

„Concentrarea mass-media este una dintre problemele majore cu care se confruntă domeniul, în special, al audiovizualului şi ingerinţa politicului în activitatea mass-media – principalele probleme. Dar au rămas şi alte probleme, de care vorbim de mai mult timp, cum ar fi, de exemplu, cadrul legal defectuos, accesul limitat al jurnaliştilor la informaţie. Recent, din câte cunoaştem, au apărut şi alte nuanţe legate de limitarea accesului la informaţie. Vorbesc aici de unele prevederi din Legea privind protecţia datelor cu caracter personal, prin această lege, jurnaliştilor li se limitează accesul la anumite informaţii. Sunt probleme de care vorbim, dar lucrurile nu se schimbă, din păcate. Şi constatăm an de an aceeaşi situaţie. De fapt, dacă am compara cu anul 2013, pentru că atunci s-a produs o scădere dramatică a numărului de puncte care îi sunt atribuite Republicii Moldova de organizaţiile internaţionale, de atunci până acum observăm o cădere lentă, un trend descendent. Încet, dar sigur mergem în jos, din păcate”, a declarat Nadine Gogu în cadrul unui interviu pentru europalibera.org.

Este nevoie de un cadru legal funcțional care ar permite funcționarea normal a unor instituții media într-un stat de drept, menționează directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent.

„Dacă vorbim de cadrul legal, ar trebui ca proiectele de lege, care au fost elaborate inclusiv cu asistenţa societăţii civile şi se află în Parlament, să fie votate. Pentru că anul trecut, de exemplu, a fost votată în prima lectură amendarea Legii privind accesul la informaţie. Şi după aceasta legea a fost trecută pe linie moartă. La fel, noul Cod al Audiovizualului a fost votat în prima lectură în iulie anul trecut, după care nu s-a mai revenit la el. Şi abia acum, în luna martie anul curent au revenit la subiect şi au zis că vor crea un grup de lucru în Parlament, cu societatea civilă, cu experţi ca să vedem ce facem în continuare”.

Și monopolul asupra mijloacelor media este o problema demnă de remarcat. Deși s-ar părea că s-au operat anumite schimbări în acest sens, prin modificarea Codului Audiovizualului, permițând unei persoane un număr limitat de licențe, deocamdată nu se observă mari schimbări în acest sens.

„Dacă nu sunt asigurate anumite condiţii, dacă există concurenţă neloială, dacă există monopol şi pe piaţa publicităţii, atunci nu mai putem vorbi de independenţa mass-media nici financiară, nici a politicii editoriale. Vorbim de acces la informaţie, cum spuneam, există anumite carenţe în anumite legi, care creează obstacole în activitatea jurnaliştilor. Toate acestea trebuie rezolvate şi atunci, cred eu, dacă se rezolvă şi, totodată, și se aplică aceste prevederi noi, atunci ar fi mult mai uşor pentru jurnalişti să activeze. Respectiv, am începe să creştem”, a declarat Nadine Gogu.

Potrivit directoarei Centrului pentru Jurnalism Independent, autoritățile sunt deschise doar prin declarații.

„Din ceea ce vedem în ultimii ani, de fapt, se fac anumite declaraţii că ar fi preocupate autorităţile şi de problema propagandei străine, a propos, şi de multe alte probleme. Și ei declară că sunt deschişi pentru ca să lucreze împreună cu societatea civilă, să lucreze împreună cu mass-media, să rezolve problemele pe care le au jurnaliştii. În realitate, vedem că lucrurile stau nu chiar aşa. Și înţelegem, judecând după ultimele evoluţii, după lucrurile care s-au întâmplat anul trecut, când anumite proiecte de legi au fost promovate intens, chiar dacă au fost criticate de către societatea civilă, de către mass-media și s-a uitat de acele proiecte pe care le considerăm foarte importante şi necesare şi care, într-adevăr, ar putea să contribuie la o schimbare a situaţiei în bine. Oricum, acestea sunt lăsate în umbră, se pedalează, se merge pe ideea adoptării altor proiecte de legi şi, cum ziceam, parcă aparent se fac anumite schimbări. Ar trebui să vedem schimbarea şi de facto, dar nu o vedem”, a declarant Gogu

Experții media spear, totuși, ca lucrurile să se miște din loc în acest an, deși problema propagandei străine, de exemplu, este una discutată demult. Și deși, declarativ, se spune că lupta cu propaganda străină există, de fapt, se acordă licență unor entități care completează piața media cu produse în limba rusă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...