Suedia a anunţat deja marţi eliminarea controalelor de identitate sistematice la frontiera cu Danemarca, compensându-le prin alte măsuri, mai ales prin instalarea de camere de supraveghere şi verificarea cu raze X a vehiculelor care traversează graniţa.

''A sosit timpul să revenim progresiv la un sistem Schengen deplin funcţional, iar propunerile noastre de astăzi se referă la măsuri concrete în acest sens'', a declarat comisarul pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, citat într-un comunicat al executivului european.

''Recomandăm o ultimă prelungire a controalelor temporare la frontierele interne ale Schengen, dar facem apel la statele membre să elimine gradual aceste controale, compensând această eliminare prin controale de poliţie proporţionate pe ansamblul teritoriului lor'', a adăugat Avramopoulos.

'Schengen este una din cele mai mari realizări ale proiectului european. Trebuie să facem totul (...) pentru a-l proteja'', a subliniat el.

Mai mult de un milion de persoane au cerut azil în statele bogate ale Europei de Nord, mai ales în Germania, punând la încercare capacităţile acestor state de a face faţă valului de migraţie.

''Deşi situaţia globală continuă să se stabilizeze, un număr deloc neglijabil de migranţi în situaţie ilegală şi de solicitanţi de azil sunt încă prezenţi în Grecia. Din acest motiv, cu titlul de măsură de precauţie şi în timp ce sunt instituie alte măsuri, Comisia recomandă Consiliului (European) să prelungească pentru o ultimă dată controalele, ceea ce înseamnă că acestea vor trebui ridicare în termen de şase luni. Simultan, Comisia cheamă statele membre să apeleze tot mai des la alte măsuri susceptibile să ofere acelaşi nivel de securitate, cum sunt controale de poliţie proporţionate în zonele de frontieră şi de-a lungul axelor de transport'', se mai arată în comunicat.

''Încurajăm statele membre să coopereze între ele atât cât este posibil la acţiuni de poliţie pe teren, profitând de toate instrumentele avute la dispoziţie'', a indicat şi comisarul european pentru securitate, Julian King.