Serviciul polonez de frontieră a declarat duminică faptul că un bărbat de 25 de ani a fost arestat acum două zile, la cererea Austriei, în timp ce acesta încerca să pătrundă în Ucraina prin punctul de trecere polonez Dorohusk.

Bărbatul este suspectat de participare la luptele din estul Ucrainei, unde aparent ar fi ucis persoane rănite şi deţinuţi, conform declaraţiei serviciului de frontieră.

Atât uciderea cât şi torturarea prizonierilor de război reprezintă crime de război conform Convenţiilor de la Geneva.

Războiul dintre forţele Kievului şi separatiştii pro-ruşi au provocat moartea a peste 9.900 de persoane începând cu aprilie 2014.

S-au emis rapoarte contradictorii cu privire la tabăra pentru care a luptat austriacul. Purtătorul de cuvânt al poliţiei poloneze de frontieră, Dariusz Sienicki, a fost citat de AFP afirmând că suspectul a fost membru al unui grup separatist.

Dar Erich Habitzl, un purtător de cuvânt al biroului procuraturii austriece, a declarat duminică faptul că bărbatul a luptat de partea forţelor guvernamentale ucrainene, inclusiv în lupta sângeroasă pentru aeroportul Doneţk.

Diverse organizaţii internaţionale şi grupuri pentru drepturile omului au acuzat ambele părţi de ucideri arbitrare şi aplicarea de torturi.

Un raport ONU a dezvăluit anul trecut mai multe dovezi privind ucideri arbitrare comise de separatiştii pro-ruşi, de trupele guvernamentale ale Kievului, de forţele de poliţie şi de batalioanele de luptători voluntari.

Raportul a citat execuţii de prizonieri comise de ambele părţi şi bombardamente nediscriminatorii asupra unor zone cu civili desfăşurate cu ajutorul unor sisteme de arme fără precizie.

Austria urmăreşte extrădarea suspectului, a mai precizat poliţia de frontieră poloneză.