Principală  —  Ştiri  —  Social   —   SIS a reţinut un „terorist”…

SIS a reţinut un „terorist” ucrainean care intenţiona să recruteze cetăţeni ai R. Moldova pentru a lupta în estul Ucrainei

Serviciul de Informaţii şi Securitate al R. Moldova a identificat şi reţinut, la 28 mai curent, la Aeroportul Internaţional Chişinău, în fluxul pasagerilor a rutei Moscova – Chişinău, un tânăr în vârstă de 22 de ani, originar din oraşul Odessa, Ucraina.

A fost stabilit că persoana respectivă este militar, comandant de campanie în detaşamentul de rebeli „Сомали” din regiunea Doneţk, cu pseudonimul „Академик” şi în grad de locotenent-major. De curând, militarul respectiv a revenit din estul Ucrainei, unde a participant la conflictului militar.

În cadrul verificărilor bagajelor persoanei în cauză a fost stabilit că persoana vizată deţinea şi un livret militar al structurilor paramilitare ale aşa-numitei republici populare Donețk, uniforma militară cu semne distinctive ale detaşamentului sus-numit, hărţi topografice din regiunile de luptă, actele militare, steagul detașamentul „Сомали”.

Chestionarea primară a figurantului a evocat intenţiile acestuia de a se deplasa în regiunea transnistreană şi ulterior în or. Odessa. El preconiza recrutarea cetăţenilor din zona transnistreană pentru a-i însoţi în regiunea Odessa în scopul întreprinderii unor măsuri de destabilizare a situaţiei. Militarul a mai spus că avea indicaţi de a recruta cetăţeni ai R. Moldova, din stânga Nistrului, pentru a-i îndemna să lupte pentru separatiștii din estul Ucrainei contra remunerării de 500-600 de dolari SUA lunar.

Pe acest caz a fost luată decizia de a transmitere părţii ucrainene a persoanei suspectate de comiterea acţiunilor teroriste. Ca urmare a demersului SIS către BMA al MAI, persoanei reţinute i-a fost atribuit statutul de „persoană indezirabilă” pe un termen de 5 ani, fiind escortat şi transmis Serviciului de Securitate al Ucrainei.