Deputaţii opoziţiei, care boicotează lucrările parlamentului muntenegrean, nu au luat parte la şedinţa de la Cetinje. În schimb, circa 200 de simpatizanţi ai Frontului Democratic (FD), principalul partid al opoziţiei proruse, au manifestat în capitala istorică a ţării împotriva aderării sale la alianţă.

"Nu vom recunoaşte decizia parlamentului, aveţi mâinile pătate de sânge, ridicând mâna în favoarea NATO bombardaţi din nou Muntenegrul, Serbia. (...) Este un act de înaltă trădare", a declarat Milan Knezevic, unul din liderii FD, în timp ce un grup de manifestanţi incendiau un drapel al Alianţei. FD cere insistent organizarea unui referendum cu privire la aderarea la NATO.

Milan Knezevic şi un alt lider al FD, Andrija Mandic, sunt inculpaţi în cadrul unei anchete privind lovitura de stat pe care puterea afirmă că a dejucat-o în ziua alegerilor legislative din octombrie anul trecut.

Deputaţii muntenegreni au intrat vineri în clădirea parlamentului însoţiţi de huiduielile manifestanţilor, care strigau "Hoţi", "Trădători" şi "Asasini".

Fostul premier iugoslav Momir Bulatovic s-a declarat în ce-l priveşte "trist şi umilit" şi a calificat dorinţa puterii de a susţine aderarea Muntenegrului la NATO drept o "înşelătorie bazată pe forţă şi minciună"

În schimb, premierul muntenegrean Dusko Markovic a insistat, în parlament, asupra avantajelor pe care le va aduce aderarea micului stat balcanic cu puţin peste 600.000 de locuitori, ca şi asupra faptului că aderarea "va avea un puternic efect pozitiv" asupra Balcanilor Occidentali.

Aderarea Muntenegrului va întări şi mai mult prezenţa în Balcani a alianţei militare nord-atlantice, din care fac deja parte Grecia, Croaţia şi Albania, aminteşte France Presse.