Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

09 Mai 2021 / 09:00

9 mai – Ziua Victoriei şi Ziua Europei (VIDEO)

Republica Moldova marchează astăzi, 9 mai, Ziua Victoriei. Tot astăzi, în ţara noastră, este sărbătorită şi Ziua Europei. Cu aceste ocazii, la Chişinău sunt organizate mai multe evenimente, inclusiv online, din cauza pandemiei de Coronavirus.


În urmă cu 76 de ani, mai exact în data de 8 mai 1945, la ora 22:43, ora Europei Centrale, Germania nazistă a capitulat. Acest fapt a dus la încheierea unei conflagraţii mondiale în care au murit milioane de oameni şi a lăsat cea mai mare parte a continentului european în paragină.

Documentul prin care forţele germane capitulau a fost semnat în seara zilei de 8 mai 1945, la Reims, în Franţa. Întrucât Moscova trecuse de miezul nopţii, dar şi pentru a se disocia de occidentali, sovieticii au refăcut momentul capitulării a doua zi, în 9 mai.

Cel de-Al Doilea Război Mondial este considerat drept unul dintre cele mai sângeroase, care a luat viaţa a cel puţin 60 de milioane de oameni.

Tot în data 9 mai, Republica Moldova celebrează oficial şi Ziua Europei, zi dedicată păcii şi unităţii europene. Sărbătoarea a fost instituită de Parlament în 2017. 9 mai este denumită şi Ziua Schuman, când a fost pronunţată declaraţia ministrului francez al Afacerilor Externe de atunci, Robert Schuman.

Cu ocazia Zilei Europei, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadele statelor membre UE acreditate în ţara noastră şi ambasadele ţărilor Parteneriatului Estic, organizează pe parcursul lunii mai o serie de evenimente educaţionale, culturale şi interactive.

Comentarii