Putin și Poroșenko continuă să comunice secret. Au avut cel puțin cinci convorbiri telefonice secrete de la începutul anului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deși la nivel oficial își adresează replici dure, președintele rus și cel ucrainean, Vladimir Putin și Petro Poroșenko, continuă discuțiile telefonice bilaterale. Despre aceasta informează Kommersant.ru cu referire la surse informate de la Moscova și Kiev. Ultima asemenea discuție a avut loc în prima jumătate a lunii aprilie, fiind dedicată situației din Donbass, a durat circa 20 de minute și a avut loc la inițiativa părții ucrainene.

Potrivit unei surse de la Moscova, discuția a avut loc „într-o cheie corectă și respectuoasă”, iar periodic, cei doi șefi de stat au apelat la glume. „Președinții erau nevoiți să glumească ca să nu se certe și să nu-și adreseze unul altuia cuvinte dure”, a explicat sursa citată. Sursa a mai menționat că cei doi președinți nu au reușit să ajungă la vreo înțelegere concretă ca urmare a discuției, unicile întrebări în privința cărora au avut o înțelegere concretă au fost cu privire la unele aspecte umanitare.

O sursă apropiate președintelui Poroșenko, aceste „înțelegeri pe aspecte umanitare” vizează livrările în Donbass a produselor alimentare, apei și energiei electrice, precum și achitarea pensiilor ucrainene locuitorilor republicilor nerecunoscute.

Potrivit Kommersant, „ca și în cazul altor convorbiri telefonice ale domnilor Putin și Poroșenko, părțile nu au făcut public faptul comunicării președinților pentru a nu oferi oponenților lui Petro Poroșenko motive suplimentare pentru învinuirea acestuia privind „comportamentul nepatriotic” și comunicarea cu „liderul țării agresor””.

Anterior, publicația a mai scris despre anumite convorbiri secrete Putin-Poroșenko. Potrivit lor, în primele două luni ale anului au avut loc patru asemenea convorbiri. La început, administrația de la Kiev a negat informația, iar ulterior a confirmat-o, menționând că discuțiile au fost ținute în secret, ținând cont că nu s-a reușit să se ajungă la vreo înțelegere concretă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...