19:31:01 24.04.2024
Stiri

Toți prim-miniștrii din perioada 2007-2015 vor fi AUDIAȚI în dosarul BEM

Anticorupție 29.05.2015 13:21 Vizualizări1741 Autor: Ziarul National
Toți prim-miniștrii din perioada 2007-2015 vor fi AUDIAȚI în dosarul BEM


Grupul de anchetă format din 29 de procurori și 20 de ofițeri ai CNA, care investighează situația de la Banca de Economii (BEM), Banca Socială și Unibank, urmează să audieze, în viitorul apropiat zeci de demnitari și funcționari publici, dar și pe toți prim-miniștrii R. Moldova din perioada 2007-2015. Anunțul a fost făcut de procurorul anticorupție Adriana Bețișor.

Potrivit acesteia, foștii și actualul premier, mai mulți miniștri care au activat în această perioadă, șefi de instituții de stat, deputați, politicieni, membrii comisiilor parlamentare de anchetă privind situația de la BEM, reprezentanții comisiei interministeriale care a decis emisia de acțiuni la BEM și neparticiparea statului la această emisie, administratorii speciali ai Băncii de Economii, Unibank și Banca Socială, dar și proprietarii firmelor care au beneficiat de credite neperformante acordate de cele trei bănci, vor fi chemați în fața procurorilor pentru a răspunde la mai multe întrebări.

Astfel, procurorii vor să afle cum a început decapitalizarea Băncii de Economii prin acordarea creditelor neperformante, de ce instituțiile de stat nu au intervenit la timp, cum a fost gestionat creditul acordat de Banca Națională BEM la preluarea Investprivatbank, pentru că, spune șeful grupului de anchetă, procurorul Andrian Popencu, din acel moment a început declinul băncii.

Procurorii urmează să investigheze și acțiunile administratorilor speciali numiți la cele trei bănci, dar și modul în care au fost acordate și apoi gestionate ultimele credite acordate de Banca Națională.

„Ceea ce vrem noi să verificăm este dacă decapitalizarea băncii a fost o schemă planificată din timp și bine organizată, iar autorii schemei au influențat Consiliile de administrare ale băncilor și instituțiile statului”, a precizat procurorul.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Eduard Harunjen, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, că în acest moment sunt create comisii rogatorii care urmează să solicite ajutorul autorităților din mai multe state unde se crede că au ajuns banii acordați în calitate de credite de cele trei bănci.

Informațiile care vor fi oferite vor putea servi drept temei pentru blocarea acestor bani și întoarcerea lor în țară.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md