Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Avocatul lui Pincevschi despre „unica”…

Avocatul lui Pincevschi despre „unica” legătură a milionarului cu firma din Austria

Milionarul moldovean Alexandru Pincevschi, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitaţia cu privire la parcările cu plată în Chișinău, inclusiv cea câştigătoare, a fost plasat în arest preventiv de 25 de zile în izolatorul Centrului Național Anticorupție printr-o decizie din 27 aprilie a judecătorului de instrucție de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, Andrei Niculcea.

Ion Vâzdoagă, apărătorul lui Pincevschi consideră decizia instanței drept una neîntemeiată, invocând că ar fi „încălcată procedura la reținerea acestuia”, deoarece statut de bănuit a primit pe data de 21 aprilie, când a fost pornită urmărirea penală pe numele lui, iar reținut a fost la 25 aprilie, respectiv, a fost depășit termenul de 72 de ore în care avea statut de bănuit.

„Noi am contestat însăși reținerea. Judecătorul a refuzat să fie conexate ambele proceduri: cea de contestare a reținerii și cea cu privire la procedura de aplicare a măsurii preventive. Considerăm că și această încheiere este neargumentată de către judecător. Procurorul a invocat în ordonanța de punere sub învinuire precum că acesta (Alexandru Pincevschi – n.r.) are tangență și administrează firmele care au câștigat licitația respectivă, referitor la parcările din municipiul Chișinău. Documentele de constituire a firmelor respective ne relevă faptul că el nu are nicio tangență cu firmele care au participat la concurs și care au câștigat acest concurs, nu are nicio tangență cu licitația când a fost organizată. Unica activitate a lui este în firma Elita 5. Unica tangență cu activitatea referitor la parcări se referă la oferirea consultației pentru firma din Austria („EME Parkleitsystem GmbH”, cu care autoritățile de la Chișinău au semnat contractul de parteneriat public-privat privind amenajarea parcărilor cu plată – n.r.). În rest dlui nu are activitate în ceea ce privește încasarea mijloacelor financiare sau careva returnări din bugetul municipiului Chișinău pe firmele pe care le administrează. Mai mult, în învinuire este indicat precum că au fost cauzate careva prejudicii considerabile bugetului public. Aceasta este o componentă în principiu materială, respectiv, pentru a-i putea fi incriminată această infracțiune este necesar să survină aceste consecințe. Consecințe nu au survenit pentru că abia a fost încheiat un contract între firma din Austria și Primăria municipiului Chișinău. Careva prejudicii nu au fost aduse. Dlui nu poate să aibă statut de învinuit pe această cauză penală din motiv că nu este subiect al infracțiunii incriminate, a declarat avocatul Ion Vâzdoagă.

Apărătorul a declarat că va contesta încheierea Judecătoriei Chișinău la Curtea de Apel.

Şapte persoane au fost reţinute la 25 aprilie de Centrul Național Anticorupție (CNA) şi procurori într-un dosar de corupţie ce vizează selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în capitală. La 27 aprilie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis arestarea preventivă a acestora. Respectiv, viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu a primit 30 de zile de arest la domiciliu. Măsura a fost solicitată de procuror, motivul invocat fiind cooperarea cu ancheta, dar şi depoziţiile învinuitului care relevă schema infracţională şi beneficiarii acesteia. Şeful Direcției transport public şi căi de comunicaţii a Primăriei Chișinău, Igor Gamrețki, și fostul consilier municipal, Ghenadie Ivașcenco  vor sta în următoarele 30 de zile în izolatorul CNA. Administratorii a trei firme de parking care au participat la licitațiile cu privire la parcărilor cu plată în Chișinău au primit între 20 și 25 de zile în arest. Alte patru persoane sunt cercetate în stare de libertate, având statut de bănuit.

Citiți și:

Motivul pentru care Nistor Grozavu va fi cercetat penal la domiciliu și nu în izolatorul CNA

Viceprimarul Grozavu a fost trimis în arest la domiciliu pentru 30 de zile

CNA: Cum a fost fraudată licitația privind parcările cu plată din Chișinău

Legătura între „PLS Parcare” SRL și Alexandru Pincevschi, proprietarul Elita 5, vizat în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău

Încă un reținut. Cine este fostul consilier municipal reținut în dosarul parcărilor și ce spunea acesta despre licitație acum 3 săptămâni

Fostul coleg de clasă al lui Dorin Chirtoacă, reținut de CNA! Ce avere are în declarații

Ultima oră: Decizia luată de Primăria mun. Chișinău privind proiectul parcărilor cu plată

Ultima oră: Percheziții CNA la viceprimarul Nistor Grozavu în dosarul parcărilor cu plată

Ce spune Grozavu în timp ce iese din casă însoțit de ofițerii CNA

Ce avere și interese are viceprimarul Nistor Grozavu

Primele rețineri în dosarul parcărilor cu plată în capitală

Foto: realitatea.md