Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.04.2017

Comisia agricultură și industria alimentară a audiat responsabili de evaluarea și înlăturarea consecințelor provocate de intemperii

Comisia agricultură și industria alimentară a audiat responsabili de evaluarea și înlăturarea consecințelor provocate de intemperii

Comisia parlamentară agricultură și industria alimentară a audiat, în ședința de astăzi, responsabili din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare asupra acțiunilor întreprinse pentru înlăturarea consecințelor provocate de calamitățile din luna curentă.
 
Potrivit viceministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Parea piederile pentru plantațiile viței-de-vie și livezi, deocamdată, nu au fost estimate. ”Cele 23 mii de hectare de sfeclă de zahăr din raioanele de nord ale țării nu au fost afectate de îngheț. În același timp, se prognozează  diminuarea producției de rapiță cu 10-15%”, a precizat viceministrul. Potrivit oficialului, un raport complet urmează a fi întocmit până la 5 mai curent.
 
La rândul lor, deputații s-au arătat nemulțumiți de acțiunile întreprinse de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în gestionarea situației de calamitate și au solicitat raport complet pe categorii agricole. Potrivit membrilor Comisiei, situația în teritoriu este gravă și autoritățile centrale de specialitate trebuie urgent să estimeze pagubele și să intervină cu suport semincier unde este necesar. De asemenea, Comisia ar putea efectua, în următoarea perioadă, vizite de documentare în teritoriu.
 
În cadrul aceleeași ședințe, membrii Comisiei au audiat informația despre acțiunile de combatere a comercializării ilicite a materialului săditor, semințelor, produselor de uz fitosanitar și fertilizanți.
 
Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi a spus că actualmente sunt înregistrați 682 de agenți economici pentru producerea și comercializarea semințelor, a materialului săditor, care dețin magazine agricole și comercializează material decorativ. ”În anul curent au fost importate circa 2606 tone pesticide și 80094, 23 tone fertilizanți. Totodată, în 2017 au fost efectuate 580 controale cu întocmirea a 465 acte de control, 361 – prescripții de înlăturare a neregulilor, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în sumă de 6000 lei, în baza a 8 procese verbale”, a menționat oficialul.
 
Deputații au recomandat autorităților responsabile o colaborare eficientă în contracararea acestui fenomen care afectează sănătatea populației, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus