Membri ISIS, îmbrăcați în polițiști au „executat” cel puțin 15 civili în centrul Mosulului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Membri ai grupării Statul Islamic s-au dat drept membri ai forțelor irakiene de securitate și au „executat” cel puțin 15 civili care îi primeau cu bucurie în centrul Mosulului, au anunțat marți oficiali irakieni. Îmbrăcați în uniforme de poliţiști, jihadiștii au intrat luni în sectoare din vechiul oraș, pretinzând că sunt forțe federale. Ei au dorit să semene frica în rândul populației, au declarat Comandamentul comun pentru operațiuni și un reprezentant local.

„Banda teroristă Daech (acronimul arab al Statului Islamic) a comis ieri (luni) dimineață o crimă oribilă într-un sector al vechiului oraș, la Mosul”, anunță într-un comunicat Comandamentul comun pentru operațiuni, care coordonează lupta împotriva Statului Islamic în Irak.

Jihadiştii au „tras în femei și copii care îi primeau cu bucurie”, se arată în comunicat, care nu precizează numărul victimelor.

Hossameddine al-Abbar, un membru al Consiliului provincial Ninive, a cărei capitală este Mosulul, a declarat pentru AFP că cel puțin 15 civili au fost uciși.

„Membrii Daech, unii dintre ei îmbrăcați în uniforme ale poliției federale, au intrat în sectorul Al-Maidan, în orașul vechi. Ei erau la bordul unor vehicule negre și se comportau ca niște eliberatori. Oamenii i-au primit cu bucurie, dar ei i-au reținut pe unii dintre ei și au executat cel puțin 15 persoane”, a precizat Abbar.

Forțele irakiene, susținute de coaliția internațională antijihadistă condusă de Statele Unite, au lansat pe 17 octombrie o vastă ofensivă cu scopul de a recuceri Mosulul de la Statul Islamic, un oraș situat în nordul Irakului asupra căruia gruparea ultraradicală a preluat controlul în iunie 2014.

La sfârșitul lui ianuarie, ele au reușit să recucerească partea de est a acestui oraș, tăiat în două de fluviul Tigru.

De la 19 februarie, ele duc o bătălie cu scopul de a recuceri partea de vest a orașului, în care s-au baricadat combatanți jihadiști.

Înaintarea le este îngreunată de prezența a numeroși civili și de configurația cartierelor, cu străduțe înguste.

Aproximativ 100 de jihadiști se află în continuare în Mosulul de Vest, cei mai mulți în orașul vechi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...