Filip îl ia la rost pe Harabagiu: Nu este utilizat potențialul maxim pentru deblocarea stării de criză

Prim-ministrul Pavel Filip a dat indicații șefului Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale, Mihail Harabagiu, să apeleze fiecare primar din raioane, inclusiv și din municipiul Chișinău, pentru a afla de ce forțe au nevoie în scopul deblocării mai rapide a situației de criză. Premierul a subliniat că „nu este folosit tot potențialul de forțe la maxim”, notează Realitatea.

„Va trebui să facem o analiză cum s-a intervenim pe toate segmentele și să facem concluzii, poate ar fi fost posibil de acționat mai operativ. Chiar dacă au fost deblocate toate drumurile naționale și locale, avem foarte mulți copaci căzuți pe drumuri, străzi, curți, din această cauză avem un flux mai mare de automobile. Noi avem potențial de forțe mult mai mare decât este utilizat. Avem mulți carabenieri, salvatori, pompieri, militari. Luați legătură cu autoritățile locale din fiecare raion și să ne spună de ce forțe au nevoie. Este nevoie de o bună organizare, dar trebuie să vină deja din partea primarilor. De aceea, celula de criză rămâne în continuare până ce nu sunt curățate toate străzile, curție de toți copacii și reconectată energia electrică”, a spus Filip.

Potrivit sursei, cât privește agricultorii, premierul a menționat că după ce vor fi făcute toate evaluările, atunci vor acorda ajutorul necesar.

„Avem deschise conturi bancare pentru cei care vor să ajute Republica Moldova. Deja sunt transferați ceva bani, care vor fi utilizați exclusiv pentru înlăturarea consecințelor calamităților”, a accentuat Pavel Filip.

Autoritățile care fac parte din celula de criză au informat premierul că în prezent rămân a fi deconectate de la energia electrică înca 26 de localități din 6 raioane și UTA Găgăuzia – 6, Taraclia- 2, Leova -2, Cahul -4. Totodată a fost pompată apa din 100 gospodării și subsoluri.

În prezent rămâne blocat drumul R443 în apropierea orașului Strășeni, unde nu este acces în localitatea Recea și Codreanca din cauza demolirii râului Bîc. Pe râul Prut și pe Nistru nivelul apelor este normal.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.