(vox) Cum e să faci voluntariat în China, India sau Turcia. Experiențele a cinci participanți la Global Volunteer

collage

Global Volunteer este un program marca AIESEC adresat tinerilor, prin intermediul căruia aceștia pot lua parte la un stagiu de voluntariat internațional, pe o durată cuprinsă între șase și opt săptămâni. În cadrul programului, tinerii activează într-un proiect ce corespunde unui anumit Obiectiv de Dezvoltare Durabilă. Cinci participanți și-au împărtășit cu noi experiențele trăite fiind voluntari.

title972585350Cristina Veveriță, voluntară în China

„Consider ca exchange-ul este cea mai bună alegere pentru absolut fiecare tânăr. Anume în această perioadă a vieții avem nevoie de experiențe inedite ce ne-ar ajuta să înțelegem care sunt pasiunile noastre și unde vrem să mergem în viață. Alegând această cale avem oportunitatea de a cunoaște o nouă cultură, de a ne adapta la un nou stil de viață și de a ne dezvolta enorm pe parcurs, fiindcă devenim cu mult mai independenți, ambițioși, deschiși și capabili de a lua deciziile corecte la timpul potrivit. Aș sfătui pe orice persoană să meargă într-un exchange cel puțin o dată, pentru că este o experiență de neuitat ce îți schimbă viziunea din toate perspectivele și te ajută să realizezi cât de multe lucruri poți învăța de la cei care sunt diferiți de noi, atunci când scapi de toate stereotipurile și prejudecățile societății în care ai crescut.”

 

title739444051Steliana Rudco, voluntară în Rusia

„Orice exchange te schimbă, fiindcă tu ești singur în fața întregii lumi. Acolo îți cunoști fricile și punctele forte și dacă ai un scop pentru care lupți, atunci toate stereotipurile pe care le ai vor deveni o povară în autocunoaștere și drumul inițial pe care îl vei purcede. Încearcă. Riscă. Creează. Luptă. Un exchange – un fel de reîncarnare.”

 

 

title319791775Marin Bojii, voluntar în India

„După experiența din India am devenit mai încrezător în sine și în oamenii din jur. După ce am trăit într-o lume diferită, cu oameni diferiți, am început să văd multe lucruri altfel și să fac și unele lucruri în alt mod decât eram obișnuit înainte. Am început să gândesc la nivel global, deoarece trăim într-o lume foarte mare și sunt foarte mulți oameni care au nevoie de ajutor și pe care vreau să-i ajut, indiferent unde sunt ei. La fel, în acest exchange m-am descoperit și am aflat ce vreau să fac în viitor și cum asta ar putea ajuta milioane de oameni și multe generații înainte. Mi-am îmbunătățit engleza și am discutat cu mulți oameni care au accent diferit și interesant, în special cei din India. Am aflat lucruri noi despre multe țări și cultura lor și că oriunde în lume, indiferent de religie, politică și alți factori, sunt oameni extraordinari și foarte buni prieteni.”

 

title590233821Irina Botnari, voluntară în Italia

„Este un lucru atunci când mergi într-o țară pur și simplu pentru a o vizita și cu totul altceva atunci când mergi acolo ca voluntar. Pe lângă faptul că interacționezi cu oamenii de acolo și preiei stilul lor de viață, mai interacționezi și cu persoane din toate colțurile lumii, descoperi cultura lor, se schimbă viziunea asupra multor stereotipuri despre unele naționalități. Dar totodată începi să apreciezi și lucrurile pe care noi le avem, iar alții nu. Devii mai independent, mai responsabil, te dezvolți ca personalitate, faci față multor provocări, promovezi cultura moldovenească și ai prieteni în toată lumea.”

 

title956429847Ana Caun, voluntară în Turcia

„Să pleci undeva în vacanță nu înseamnă neapărat să descoperi lumea. Să mergi într-un exchange e cea mai bună alegere dacă vrei cu adevărat să pătrunzi în esența unei culturi. Exchange-ul în Turcia mi-a adus o mulțime de prieteni din diverse colțuri ale lumii. Cum poți afla mai multe despre tradițiile și specificul unui popor decât locuind în câteva familii gazdă? Datorită exchange-ului am scăpat de o mulțime de stereotipuri despre această țară și am învățat ce înseamnă adevărata ospitalitate.”

 

Dacă îți dorești să devii un cetățean global și să aduci un impact pozitiv în societate, având și posibilitatea de a călători, de a interacționa cu diferite culturi, dar și de a te dezvolta, atunci nu ezita să contactezi membrii AIESEC pe pagina noastră de Facebook sau să te înscrii direct la program aici.

În urma completării acestui formular, urmează să fii contactat/ă și vei fi invitat/ă la un interviu în care vei avea posibilitatea să îți alegi proiectul și țara în care vrei să faci voluntariat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente