Linkuri accesibilitate

„Sunt doar o femeie care își apără soțul”


La interviul de la Bruxelles
La interviul de la Bruxelles

Interviu cu Ensaf Haidar, soția disidentului saudit Raif Badawi.

Ensaf Haidar, soția bloggerului Raif Badawi, întemnițat din Arabia Saudită, se află în Bruxelles pentru a solicita autorităților europene să intervină în favoarea soțului său.

Raif Badawi a fost condamnat anul trecut la zece ani închisoare, o amendă de un milion de riali (200 000 euro) și o mie de bice pentru crima de a fi „insultat Islamul”. In realitate, singura lui crimă este aceea de a fi scris pe blogul său că și musulmanii ar trebui să aibă dreptul de a-și exprima liber opiniile, inclusiv în chestiunile religioase.

Intemnițat încă de anul trecut, Badawi a primit deja 50 de lovituri de bici în luna ianuarie anul acesta, după care procedura a fost suspendată din motive medicale.

Ensaf Haidar a părăsit Arabia Saudită în 2011, împreună cu cei trei copii ai cuplului, și trăiește acum în Canada, unde a primit azilul politic.

Dan Alexe, corespondentul Europei Libere, a întrebat-o pe Ensaf Haidar dacă reușește să comunice su soțul ei.

Ensaf Haidar: „Da, are dreptul să telefoneze câteva minute de două sau trei ori pe săptămână”.

Europa Liberă: Ce așteptați de la autoritățile Uniunii Europe?

Ensaf Haidar: „Vorbe de sprijin, mai ales. Aș vrea să îi fac să intervină pe lângă Arabia Saudită astfel încât soțul meu să poată fi eliberat”.

Europa Liberă: Vă dați seama că UE nu are structuri centralizate ale puterii sau mecanisme politice prin care să poată exercita presiuni asupra unor îndepărtate terțe țări? Doar țările membre pot face asta, nu instituțiile de la Bruxelles.

Ensaf Haidar: „Nu vreau decât să-i conving să explice autorităților saudite că soțul meu nu a făcut nimic rău.”

Europa Liberă: Nu credeți că autoritățile saudite se tem că eliberându-l pe soțul dumneavoastră i-ar putea încuraja pe alții să adopte o atitudine similară?

Ensaf Haidar: „Ce atitudine? N-a făcut decât să-și exercite dreptul de a se exprima liber, ceea ce ar trebui să fie dreptul fiecăruia.”

Europa Liberă: Dar dacă este eliberat, tot nu va putea călători, pentru că i s-a aplicat și o interdicție de călătorie de zece ani. Ce-ați face atunci? V-ați întoarce dumneavoastră în Arabia?

Ensaf Haidar: „Nu. Am fi în mare pericol acolo. Prin eliberarea lui eu am în vedere și ridicarea interdicției de a călători.”

Europa Liberă: Vă dați însă seama că faptul că ați părăsit Arabia și că acum cereți unor guverne străine să facă presiuni asupra celui de-acasă este interpretat acolo ca un gest politic?

Ensaf Haidar: „Nu mi-a rămas nimic altceva cu care să lupt pentru a-mi elibera soțul.”

Europa Liberă: Credeți că femeile din Arabia cunosc cazul dumneavoastră și că vă iau ca exemplu?

Ensaf Haidar: „Poate că sunt unele care au auzit de mine, însă singurul exemplu pe care cred că-l dau este cel al unei femei care își apără soțul. Nimic mai normal.”

Ensaf Haidar așteaptă ca autoritățile europene să ia poziție. Deocamdată a primit doar încurajări.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG