Cum a descoperit Monica Babuc că şi în anul 1965 în Moldova a nins în luna aprilie

Ministra Culturii Monica Babuc a constatat, cu ajutorul unei poezii, că şi în anul 1965 în Moldova a nins în luna aprilie. Ea a postat pe pagina sa de Facebook o poezie a cunoscutului poet Naum Korjavin, care a surprins acest fenomen în primăvara 1965 la Chişinău

Poezia semnată de Naum Korjavin aşa şi se numeşte „В Кишинёве снег в апреле…”.

„Năpasta albă ne-a devorat verdele crud şi ne-a fracturat arborii, ne-a văduvit de parfumul florilor şi de aerul cald primăvăratec…
Iată, însă, că cel puţin în 1965 fenomenul se repeta, dar se regăsea într-un cu totul alt registru emoţional într-o poezie a cunoscutului poet rus Naum Korjavin, care se afla pe atunci la Chişinău. Minunile Dragostei, ce mai!..”, a scris ministra Monica Babuc.

Naum Korjavin este născut pe 14 octombrie 1925 în Kiev. În 1947 e arestat şi apoi exilat în Siberia. În 1966-67 a participat la mişcarea intelectualităţii progresiste în apărarea lui Daniel şi Sineavski, apoi Galanski şi Ghinsburg. În 1973 depune cererea de emigrare, declarând cauza: „insuficienţa de aer pentru viaţă”. Pleacă în SUA.

Reamintim că în zilele de 20-21 aprilie, ca urmare a unui ciclon sudic şi a maselor de aer arctic, în R.Moldova au fost înregistrate ninsori abundente.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.