Este vorba despre un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit împotriva unui atac aerian sau cu rachete balistice şi de croazieră. Anul trecut, sistemul de apărare antiaeriană Patriot a ajuns pentru prima dată în ţară pentru exerciţiile militare comune România-Statele Unite, care au avut loc pe malul Mării Negre la Capul Midia.

Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major, a vorbit despre rachetele Patriot la o conferinţă de presă care a avut loc la Smârdan, judeţul Galaţi, după ceremonia de primire a primului detaşament american sosit în România ca parte din Iniţiativa Statelor Unite de reasigurare europeană (ERI).

Generalul român a nu a dat detalii despre programul de înzestrare al armatei Române, dar a trasat anumite linii directoare şi a estimat preţul pe care Bucureştiul l-ar putea plăti anul acesta pentru înzestrarea cu Patriot - 4 miliarde de euro, transmite Radio Europa Liberă.

După acest anunţ, liderul PSD, Liviu Dragnea a răspuns nervos la una dintre televiziunile sale de casă că nu i-a plăcut declaraţia generalului Ciucă privind achiziţionarea rachetelor Patriot şi că s-ar fi aşteptat din partea şefului Statului Major General la mai multă rigoare, în contextul în care procedurile parlamentare în acest sens nu au fost finalizate.

Vicepreşedintele comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, liberalul Ovidiu Raeţchi, a precizat că în comisiile de specialitate ale legislativului au fost aprobate cele opt programe de modernizare a armatei române, potrivit memorandumului guvernului, şi că rachetele Patriot ar fi esenţiale pentru asigurarea securităţii României.

Raeţchi a mai explicat că anunţul făcut de generalul Ciucă la un exerciţiu comun România-Statele Unite „are un sens tactic” pentru oricine vrea să „înţeleagă realităţile militare de azi”.

Deputatul PNL susţine că este un „atac lipsit de logică” la adresa unei „figuri cheie a armatei române”. Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din camera inferioară a parlamentului l-a acuzat de altfel pe Liviu Dragnea că vorbeşte despre teme pe care nu le înţelege doar pentru a da senzaţia că el poate controla inclusiv armata română.

Pe de altă parte există voci în mediul politic şi al armatei care susţin că nervozitatea lui Liviu Dragnea ar avea legătură cu dorinţa liderului PSD de a se implica personal în negocierile cu marii furnizori de americani de armament, socotind că în acest fel ar putea să se bucure şi de susţinerea unor oficialităţi de la Washington.

Primul ministru Sorin Grindeanu s-a conformat nemulţumirii şefului său pe linie de partid şi a declarat la rândul său că este nemulţumit de anunţul generalului care a vorbit despre achiziţionarea rechetelor Patriot, subliniind totuşi că este vorba doar despre o critică a „modului de comunicare”.

Nu e încă destul de clar dacă există o luptă între guvern şi liderul PSD, sau dacă este vorba numai despre corecţii punctuale pe care le face tot mai des Liviu Dragnea, care şi joi a avut poziţii complet diferite faţă de executiv la întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

În orice caz, reacţia preşedintelui PSD faţă de şeful Statului Major este cel puţin disproporţionată, dacă nu cumva a vrut să transmită cu adevărat un semnal.

Chiar şi aşa, spusele lui nu-l pun într-o lumină bună nici faţă de aliaţii americani, nici în faţa electoratului, care - orice-ar fi - continuă să admire haina militară.