Discuţii aprinse în Parlament! Serafim Urechean, suspendat din funcția de președinte al Curții de Conturi

Serafim Urechean a fost suspendat astăzi din funcția de președinte și membru al Curții de Conturi, pentru a putea participa în campania electorală pentru funcţia de primar de Chişinău. Deşi hotărârea a purtat un caracter tehnic, aceasta a stârnit discuţii aprinse în Parlament.

Aceasta pentru că cererea a fost depusă de preşedintele Curţii de Conturi pe data de 4 mai, însă deputaţii au aprobat-o abia astăzi.

Obiecţiile principale au fost formulate de deputaţii comunişti, socialişti şi cei liberali. Reamintim că deşi Serafim Urechean se declară drept un candidat apolitic, acesta este înaintat şi susţinut de Partidul Liberal-Democrat.

Astfel, deputatul comunist Artur Reşetnikov a declarat că Serafim Urechean a încălcat legislația. „El a intrat în campania electorală, dar nu a fost suspendat din funcție, deşi a trecut jumătate din perioada campaniei electorale”, a declarat Artur Reșetnicov.

La rândul său, deputatul liberal Valeriu Munteanu a încercat să facă glume cu privire la candidatul liberal-democraților şi a întrebat din partea cărui partid candidează Urechean.

„Eu m-am uitat în sondaje și nu l-am găsit pe domnul Urechean. De la ce partid el candidează?”, a spus Valeriu Munteanu.

Replica liderului PLDM, Vlad Filat, nu s-a lăsat aşteptată. „O să vedem în turul II, unde o să fie sarcasmul”, i-a răspuns Vlad Filat.

Dar nici aici replicile deputaţilor nu s-au oprit. Deputatul socialist Vasile Bolea a cerut la un moment dat ca hotărârea să fie aprobată cu votul nominal al deputaţilor.

Propunerea a stârnit zâmbete în rândul aleşilor poporului. „ Ce publicitate are Serafim Urechean. Nici nu s-a gândit vreodată. Şi tot datorită Partidului Socialiştilor. Dna Greceanîi ar trebui să vă mulţumească”, a declarat în final preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

În final, deputaţii au votat pentru aprobarea acestei hotărâri.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.