Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Explicațiile deputaților din Comisia agricultură:…

Explicațiile deputaților din Comisia agricultură: „La ziua de astăzi ce poate să întreprindă Comisia?”

Radu Mudreac, președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară declară că până la acest moment Comisia pe care o conduce nu s-a întrunit în ședință, deoarece acțiunile de intervenție sunt prerogativa Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, drept instituție guvernamentală.  Comisia parlamentară, potrivit acestuia, se va întruni ulterior, pentru a audia reprezentanții Ministerului referitor la procesul de gestionare a situației și evaluare a pagubelor.

„La ziua de astăzi… ce poate să întreprindă Comisia? Comisia poate lua informații de la Ministerul Agriculturii și alte instituții care sunt responsabile”, a declarat deputatul PSRM.

Întrebat dacă Comisia s-a întrunit astăzi în ședință sau dacă s-a discutat despre posibilul ajutor material care ar putea fi acordat întreprinderilor cu activitate în domeniul agriculturii, Radu Mudreac a precizat că acest lucru va fi abordat după etapa stabilirii prejudiciilor.

„Ca să putem face evaluarea, trebuie să se oprească calamitatea. Vedeți și dvs, nu s-a oprit nici ninsoarea, nici temperatura. Dacă va scădea temperatura, va fi și mai urâtă situația”, a explicat Radu Mudreac.

Referitor la culturile agricole care au cel mai mult de suferit în urma temperaturilor joase și a ninsorii, șeful Comisiei a declarat că sunt afectați, în primul rând, pomii fructiferi: prunul, cireșul, caisul și vișinul.

Comisia se va  întruni pentru a audia reprezentanții Ministerului Agriculturii referitor la procesul de evaluare a pagubelor, de gestionare a situației.

„Acolo unde va fi nevoie de intervenție la nivel legislativ, ne vom implica, acolo unde va fi nevoie de intervenție la nivel cu Guvernul, intervenim, inclusiv împreună cu agricultorii. Nu putem să-i lăsăm într-o parte, pentru că agricultorii au credite, investiții, datorii. Nu demult scăpaseră de înghețurile de anul trecut, iar acum am ajuns iarăși de unde ne-am pornit. Să nu fie mai rău încă”, a declarat deputatul.

Contactat de ZdG, democratul Ion Balan, membru al Comisiei parlamentare agricultură, a declarat că nu poate vorbi deoarece are zi de audiență și ne-a îndemnat să revenim peste o oră. Nu am putut discuta nici cu un alt membru al Comisiei, liberalul Ion Apostol. Asistentul acestuia, care a declarat că se numește Sergi, dar a refuzat să precizeze numele de familie, invocând că prenumele este suficient, ne-a spus că alesul poporului se află într-o ședință, de aceea putem reveni cu un apel nu mai curând de două ore.