De milioane! Punct vamal construit la Palanca, cu banii Uniunii Europene

La Palanca va fi construit în perioada 2015-2018 un punct de trecere a frontierei moldo-ucrainene, cu un buget total de 5 milioane euro. Proiectul va fi finanţat de Uniunea Europeană cu 4,5 mil.euro, co-finanţat de Guvernul Moldovei cu 0,5 mil. euro şi implementat de PNUD. Construcţia va fi implementată în câteva etape: proiectarea, lucrări de construcţie şi dotarea cu echipament specializat.

Punctul de trecere a frontierei Palanca va fi construit în conformitate cu normele naţionale şi a practicilor internaţionale în domeniul de management al frontierelor. În această privinţă proiectul va contracta un expert internaţional pentru a oferi suportul necesar şi urmări respectarea parametrilor de calitate şi eficienţă.

Ieri a fost dat start lucrărilor de construcție care vor transforma Palanca într-un punct de trecere modern, cu infrastructura total renovată și condiții care corespund standardelor europene. Proiectul nu se limitează doar la construcție, dar prevede și implementarea controlului comun al frontierei moldo-ucrainene. Controlul comun este deja funcțional în alte 4 puncte de trecere a frontierei cu Ucraina și s-a adeverit a fi, fără îndoială, cel mai eficient mod de management al hotarelor.

Acest fapt va fluidiza substanţial fluxul de pasageri şi mijloace de transport la hotar. Astfel, mijloacele de transport se vor opri doar odată, conform principiului de singură oprire. Informația necesară vămuirii va fi procesată în comun, iar echipamentul de control va fi utilizat la necesitate de asemenea împreună.

“Serviciul Vamal este pe deplin angajat în implementarea cu succes a acestui proiect, care nu se limitează doar la construcție, dar prevede și implementarea celor mai performante mecanisme”, a declarat directorul al Serviciului Vamal Tudor Baliţchi.

La rândul său, Dafina Gercheva, reprezentantul rezident al PNUD a declarat că “operarea în comun a punctului de trecere a frontierei va face posibilă mai rapidă şi eficientă schimbul de informaţii despre persoane, vehicule şi bunuri care traversează hotarul, prestarea serviciilor de înaltă calitate; facilitarea volumului de comerţ; îmbunătăţirea cooperării dintre partenerii ucraineni şi moldoveni şi consolidarea eforturilor comune de contracarare a corupţiei, contrabandei şi traficului de fiinţe umane”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.