Anunţul a fost făcut de Serviciul Federal de Protecţie (FSP), organism responsabil cu securitatea funcţionarilor de rang înalt şi sub a cărui jurisdicţie se află mausoleul situat în Piaţa Roşie, unde din 1924 este expus corpul îmbălsămat al fostului lider bolşevic.

FSP nu a precizat caracterul "lucrărilor profilactice de rutină" realizate la mausoleu care în mod obişnuit poate fi vizitat în zilele de marţi, miercuri, joi şi sâmbătă între orele locale 10:00 — 13:00.

În fiecare an, specialişti de la Centrul de Biotehnologie din cadrul Institutului de Plante Aromatice şi Medicinale al Academiei de Ştiinţe din Rusia realizează o serie de proceduri biochimice pentru a conserva mumia lui Lenin.

Corpul lui Lenin este reîmbălsămat anual, proces ce presupune scufundarea acestuia în soluţii de glicerină, formaldehidă, acetat de potasiu, alcool, peroxid de hidrogen, acid acetic şi acetat de sodiu. Fiecare sesiune durează circa o lună şi jumătate.

Potrivit cercetătorilor ruşi, graţie noilor tehnologii trupul îmbălsămat al lui Lenin poate fi conservat practic pe perioadă nedeterminată. În 2013, mausoleul a fost supus unei restaurări complete pentru a corecta o înclinaţie apărută în construcţia de de ciment şi aplicarea unui înveliş pentru a-l proteja de umiditate.

Lenin nu a lăsat testament, iar văduva sa Nadejda Krupskaia s-a opus expunerii corpului mumificat al soţului său, subliniind că el a cerut să fie înmormântat alături de mama şi de fratele său în cimitirul Volkovskoie din Sankt Petersburg.

Numeroase sondaje arată că aproximativ 60 % din ruşi sunt de acord cu îngroparea corpului fondatorului Uniunii Sovietice, însă aproape jumătate dintre ei susţin că trebuie să se aştepte să treacă o generaţie, pentru a evita o confruntare socială.