(STUDIU) Cum este calitatea aerului din localurile capitalei, după aplicarea legii anti-tutun

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Calitatea aerului în restauratele, barurile și cafenelele din Chișinău s-a îmbunătățit după punerea în aplicare a legii privind controlul tutunului, cu toate acestea, mai există localuri în care se fumează prin încălcarea legii arată datele unui studiu, realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.

Astfel, dacă în 2013 nivelul mediu de poluare era 397 mg/m3, acum este de 14,7 mg/m3, arată datele colectate din cele 25 de localuri, monitorizate în cadrul studiului. Dintre localurile analizate, 14 au fost monitorizate și în anul 2013, iar 11 localuri sunt noi.

Calitatea aerului a fost monitorizată cu un dispozitiv de mărimea unui telefon mobil, utilizat pentru a măsura calitatea aerului în peste 60 de țări ale lumii și aparține Școlii de Sănătate Publică Hopkins.

„Din cele 14 localuri monitorizate și în anul 2013, în 2 localuri nu s-a fumat nici atunci nici acum, în 11 localuri s-a fumat atunci, dar acum nu, într-un local s-a fumat prin încălcarea legii, iar în 2 localuri nu a putut fi măsurată calitatea aerului, deoarece era foarte liniște, iar dispozitivul nu este unul silențios”, specifică expertului Centrului PAS, Ghenadie Țurcanu.

Citește și: (STUDIU) Circa 15% dintre moldoveni fumează: Numărul bărbaților care fumează este de 10 ori mai mare decât al femeilor

Dintre localurile monitorizate, în 11 restaurante se fumează prin încălcarea legii, deoarece experții au ales anume localurile predispuse la utilizarea tutunului. Totodată, cel mai înalt nivel de poluare a aerului, înregistrat între-un local din Chișinău a fost 1.197 mg/m3.

De asemenea, experții au stabilit că în localurile, unde se fumează doar narghilea nivelul de poluare a aerului este foarte înalt și depășește 300 mg/m3 ca și în cazul țigărilor.

Totodată, experții PAS au stabilit că aceleași localuri încalcă legea, „fie că achită intenționat amenzile, fie că au protecție”, menționează Ghenadie Țurcanu.

Citește și: HARTA fumătorilor din întreaga lume: Unde se situează Republica Moldova

Amintim că în Republica Moldova prevederile legii anti-tutun au intrat în vigoare la 31 mai 2016. Conform acestora persoanele care vor fuma în locurile publice deschise și închise vor fi sancționate cu o amendă de la 1000 până la 3000 de lei.

În același timp, proprietarii de localuri și alte persoane juridice riscă să fie amendați cu până la 10.000 de lei dacă vor admite fumatul la ei în local.

Conform unui studiu realizat de Biroul Național de Statistică, ponderea fumătorilor în totalul populației Republicii Moldova este de circa 15%, cu o pondere mai mare în orașe decât în sate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...