Ce au votat turcii la referendum sau cum președintele Erdogan va deveni un „sultan otoman”

7e7768b93a6241fa92e94733971d926a_18
Foto: aljazeera.com

Pe 16 aprilie, turcii au mers la referendum pentru introducerea unei reforme ce îi oferă mai multe prerogative președintelui statului. Cu 51,4 la sută pentru și 48,6 contra, referendumul a fost perceput ca o victorie, deși opoziția suspectează anumite nereguli și cere renumărarea voturilor. Iată ce au votat de fapt turcii și cât de puternic va deveni președintele turc în urma adoptării acestei reforme.  

Cele 18 amendamente vizează în primul rând prerogativele puterii executive şi legislative, scrie digi24.ro. Acestea includ:

# Abolirea funcţiei de premier. Preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.

# Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică. În prezent, preşedintele trebuie să se retragă din partid după alegeri.

# Numărul membrilor Parlamentului creşte de la 550 la 600, iar vârsta minimă este coborâtă la 18 ani.

# Preşedintele poate fi demis de Parlament. În prezent, el poate fi pus sub acuzare de Legislativ pentru trădare.

# Tribunalele militare vor fi abolite.

# Preşedintele va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.

Aceeași sursă mai scrie că Recep Erdogan va deveni cel mai puternic lider pe care l-a avut Turcia de la Mustafa Kemal Ataturk încoace. Dar dacă fondatorul statului modern turc era un reformist laic, actualul preşedinte vrea repunerea Turciei pe baze religioase. De aceea, nu sunt puţini cei care l-au comparat pe Recep Erdogan cu vechii sultani otomani.

Scriitorul turc, Burhan Sönmez, a comentat într-un interviu pentru news.ro că „regimul de la Ankara acţionează cu sentimentul nostalgiei pentru Imperiul Otoman”, dar jumătate din societate se opune acestei schimbări. Mii de oameni sunt în închisoare, aminteşte scriitorul turc, care adaugă: „Guvernul încă nu se simte confortabil, deoarece ştie că noi am pierdut un referendum, dar nu am fost încă învinşi”. „Scopul referendumului este acela de a instaura un fel de „sultanat” în favoarea lui Erdogan. Nu a mai rămas nicio instituţie democratică în Turcia. Parlamentul este disfuncţional. Sistemul de justiţie a fost redesenat după dorinţa lui Erdogan”, spune scriitorul. „Erdogan schimbă acum complet un sistem politic vechi de o sută de ani. Însă referendumul arată şi că jumătate din societate se opune acestei schimbări. Noul sistem reprezintă un mare pericol, în special pentru clasele de jos şi pentru femei, pentru că situaţia acestora se înrăutăţeşte pe zi ce trece”, mai spune Burhan Sönmez.

Liderul de la Ankara a anunțat că ar mai vrea un referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente