Linkuri accesibilitate

Turcia sub observație după referendumul constituțional (VIDEO)


Angela Merkel-Sigmar Gabriel: „Rezultatul strîns al referendumului demonstrează cît de profund divizată este societatea turcă, iar faptul semnifică o responsabilitate importantă pentru conducerea turcă și președintele Erdogan, personal.”

Mii de turci au demonstrat astăzi pe străzile Ankarei pentru a celebra victoria președintelui Recep Tayyip Erdogan în referendumul constituțional de duminică, la care, potrivit datelor neoficiale 51,4% din alegători s-ar fi pronunțat în favoarea măsurilor autoritare propuse de președinte și susținute de formațiunea sa AKP și alte două partide ultra-naționaliste.

Într-un discurs menit să serbeze victoria, Erdogan a spus, citat de agențiile internaționale de presă, că, „pentru prima oară în istoria Republicii, sîntem pe cale să schimbăm sistemul nostru de guvernare prin politică civilă”. Observatorii politici notează că votul strîns obținut de Erdogan ar putea semnala, însă, începutul unei perioade de și mai mare instabilitate politică.

Un columnist pro-guvernamental, de la cotidianul Hurriyet, era citat astăzi de Reuters cu afirmația că „referendumul este cîștigat, dar nu constituie o victorie. Rezultatele nu oferă un „Da” semnificativ”.

Comisia Electorală Centrală a confirmat în cursul nopții de duminică spre luni că rezultatele ar indica peste un milion și un sfert de voturi mai mult în favoarea moficărilor constituționale. Rezultatele oficiale sînt așteptate, s-a anunțat astăzi, abia peste 12 zile. Între timp, opoziția a contestat numărătoarea voturilor și a cerut o repetare a numărătorii pentru pînă la 60% dintre buletinele de vot.

Erdogan își anunță victoria și pledează pentru reintroducerea pedepsei cu moartea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:08 0:00

Reacțiile internaționale, așa cum era previzibil, sînt rezervate. Agențiile de presă evidențiază comunicatul comun al cancelarei Angela Merkel și al ministrului de externe german Gabriel Sigmar, din țara care adăpostește cea mai mare minoritate turcă din Europa, estimată la aproape patru milioane. Berlinul respectă dreptul turcilor de a-și modifica legea supremă - se spune în declarația citată de Reuters - dar „rezultatul strîns al referendumului demonstrează cît de profund divizată este societatea turcă, iar faptul semnifică o responsabilitate importantă pentru conducerea turcă și președintele Erdogan, personal”. Un comunicat al Comisiei Europene interpretează identic rezultatele referendumului, pledînd pentru „căutarea unui consens național larg” în aplicarea deciziilor.

În timp ce președintele Erdogan a stîrnit un plus de îngrijorare cu anunțul făcut în cursul nopții trecute că ar fi gata să organizeze un nou referendum pentru restabilirea pedepsei cu moartea, un adjunct al primului ministru încerca să calmeze situația declarînd astăzi pentru Reuters că nu ar exista nici un plan pentru organizarea unor noi alegeri parlamentare și că acestea urmează să se desfășoare în 2019.

XS
SM
MD
LG