Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Executor judecătoresc reținut în dosarul…

Executor judecătoresc reținut în dosarul hoțiilor cu terenuri din Chișinău

Terenul din perimetrul străzilor Ismail, Lev Tolstoi și M. Kogâlniceanu a fost deja înregistrat la Cadastru pe numele unei firme care a participat la licitația dubioasă din 13 ianuarie 2016. În prezent, bunul nu este pus sub sechestru și poate fi revândut

Iacob Miron, executorul judecătoresc care în ianuarie 2016 a scos la vânzare în cadrul unei licitații dubioase 22 de loturi publice ale autorităților municipale, a fost reținut ieri, 13 aprilie, de către procurorii anticorupție într-o cauză penală privind  hoțiile cu terenuri din Chișinău. Solicitat de ZdG, șeful Procuraturi Anticprupție (PA), Viorel Morari a confirmat reținerea executorului în dosarul terenurilor, dar a evitat să ofere alte informații despre dosar. Deși sursele ZdG susțin că în acest dosar au fost reținute mai multe persoane, Morari nu a confirmat, invocând efectuarea acțiunilor de urmărire penală inclusiv astăzi, vineri, 14 aprilie 2017. 

Executorul judecătoresc Iacob Miron

ZdG a scris anterior că la 22 decembrie 2015, executorul judecătoresc Iacob Miron a publicat într-un ziar de anunţuri informaţia despre organizarea unei licitaţii pe 13 ianuarie 2016 prin care urmau a fi comercializate 22 de terenuri, cu preţuri cadastrale care variau între 48 de mii şi 1 milion de lei, la fel, la preţuri de câteva ori mai mici decât cele de piaţă. La acea licitaţie, conform procesului-verbal, au participat şase firme şi doar 3 persoane fizice, pentru că fiecare persoană reprezenta câte două firme. Doar trei firme, nonime şi fără activităţi în domeniul imobiliar, au câştigat terenuri: „Tehnoserv-Prim”, „Profi-Star” şi „Alexcredit”.

20 dintre terenurile respective şi-au schimbat proprietarii de două-trei ori între noiembrie 2016-ianuarie 2017, ajungând, în final, în posesia a două firme înregistrate în Marea Britanie.

11 loturi au ajuns la compania „Fuerte Group”, înregistrată în capitala Scoţiei, Edinburgh, la 16 februarie 2016. Firma are, la rându-i, alţi doi proprietari: „Helex Invest” SA şi „Derion Invest SA”, ai căror beneficiari se ascund în paradisuri fiscale. Alte opt loturi au ajuns în proprietatea „Heroic Global” SC, înregistrată în Irlanda pe 28 septembrie 2016.

Reprezentantul din R. Moldova al firmei „Heroic Global” SC, este Vasile Maximenco Ion, care însă are viza de reşedinţă în stânga Nistrului, în s. Ofatinţi, mun. Tiraspol. Acesta nu figurează în R. Moldova în calitate de fondator sau administrator de firme.

Reprezentantul firmei „Fuerte Group”, înregistrată în capitala Scoţiei a fost avocatul Sergiu Goţonoga, despre care ZdG a scris anterior că a reprezentat şi Asociaţia Obştească (AO) „Cuvântul de Onoare”, de la care a pornit, de fapt, schema cu terenuri.

Solicitat anterior de ZdG, Sergiu Goţonova ne-a declarat, la telefon, că nu reprezintă firma „Fuerte Group”, deşi datele obţinute de ZdG îl contrazic. După ce i-am trimis documentul care demonstrează că este reprezentantul acestei firme, Goţonoga, în scris, a admis legăturile cu această companie, doar că, susţinea el, a fost introdus „eronat” în calitate de conducător în documentele de la Serviciul Fiscal de Stat.

„În septembrie 2016, am fost contactat repetat de un grup de persoane din România, interesaţi şi specializaţi în procurarea de bunuri litigioase, datorii, creanţe neexecutate, datorită preţurilor diminuate ale acestora. Sarcina pusă în faţa mea a fost înregistrarea companiei străine ce va acţiona în interesele clienţilor în R. Moldova, indicată la fel de ei, precum şi acompanierea juridică a tranzancţiilor la indicaţia şi în interesele clienţilor.

Sergiu Goțonoga – avocatul cu 11 terenuri în Chișinău

În acest sens am fost împuternicit prin procură. În vederea exercitării relaţiilor contractuale, am depus setul necesar de acte la Inspectoratul Fiscal de Stat în vederea atribuirii codului fiscal al întreprinderii, fiind anexată şi procura de reprezentanţă eliberată pe numele meu. Anume la această etapă, la 29 septembrie 2016, precum rezultă din certificatul de atribuire a codului fiscal, din motive necunoscute, am fost eronat introdus în calitate de „conducător”. Vă trimit alăturat extrasul companiei respective din care rezultă ferm componenţa asociaţilor şi cine este conducătorul acesteia în realitate. Ulterior, la început de octombrie, am participat la două tranzacţii din numele acestei companiei în calitate de reprezentant. Alte sarcini, fie indicaţii legate de această întreprindere de la client nu am primit”, a explicat Goțonga pentru ZdG în februarie curent.

Citiți și 

Schema hoţiilor cu terenuri: Firmele din Marea Britanie care au acaparat 20 de terenuri publice sunt reprezentate de doi cetăţeni ai R. Moldova

Schema hoţiilor cu terenuri: 20 de loturi care valorează milioane de euro au ajuns la două companii din Marea Britanie

Schema hoţiilor cu terenuri din Chişinău. Un nou episod

Schema hoţiilor cu terenuri din Chişinău

Terenuri publice de zeci de milioane, împărţite de trei magistraţi şi un executor judecătoresc

Judecătorii împart terenuri în Chişinău