„Partidul Liberal Reformator va organiza o pichetare a Curţii de Apel Chişinău pentru a încuraja justiţiarii să nu se lase intimidaţi de eventuale presiuni politice şi să lase să triumfe adevărul şi dreptatea. Chemăm cetăţenii de bună credinţă să ne susţină în acest demers”, a declarat copreşedintele Partidul Liberal-Reformator, Tatiana Potîng.

Protestul liberal-reformatorilor este preconizat pentru 3 iunie, când Curtea de Apel va examina recursul înaintat de membrii PLR faţă de decizia Judecătoriei Botanica, instanţă care anul trecut a respins cererea de chemare în judecată a Guvernului, Agenţiei Proprietăţii Publice şi a Societăţii cu răspundere limitată „Avia Invest” în cazul concesionării Aeroportului Chişinău.

Judecătorii au invocat faptul că cererea a fost depusă tardiv. Asta în condiţiile în care până să ajungă pe masa magistraţilor de la Judecătoria Botanica, cererea de chemare în judecată a trecut pe la mai multe instanţe din capitală, care au refuzat să o examineze, întrucât nu ar fi fost de competenţa lor. Liberal-reformatorii, care au cerut în instanţă anularea contractului de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău, au depus o sesizare şi la Consiliul Superior al Magistraturii.

„Instanţele naţionale nu doresc să examinarea cauza şi o restituie invocând motive absurde. Acţiunile ilegale ale judecătorilor care refuză să primească cererea în judecată au fost deplânse Consiliului Superior al Magistraturii la 11 iulie 2014. Până în prezent, CSM-ul nu ne-a dat niciun răspuns”, a menţionat copreşedintele PLR, Oleg Bodrug.

Solicitaţi pentru o reacţie, reprezentanţii CSM-ului au declarat că nu au primit o asemenea sesizare. Cât despre motivele tergiversării examinării dosarului, acestea sunt evidente, spun liberal-reformatorii.

Totodată, preşedintele PLR, Ion Hadârcă a afirmat că „la indicaţii bineînţeles, pentru că organele de justiţie, instituţiile toate sunt subordonate, sunt manipulate, se află la cheremul unor oligarhi. Asta este situaţia, Republica Moldova este o republică oligarhe, condusă de oligarhi care în continuare fac presiuni”.

În aceeaşi ordine de idei, Tatiana Potîng a adăugat că „am tot vorbit despre oligarhii care fac presiuni asupra justiţiei. I-am dat nume de la cap la coadă. Este vorba de Plahotniuc şi Filat”.

Atât Vladimir Filat, cât şi Vladimir Plahotniuc nu au răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile.

Amintim că, Aeroportul Internaţional Chişinău a fost dat în concesiune la sfârşitul lui 2013, pentru o perioadă de 49 de ani, companiei ruse „UK Komaks”, după ce din cursă s-au retras cinci investitori importanţi din Europa. Mai mulţi analişti au subliniat atunci că proiectul a fost destinat unei companii anume. Recent, şi premierul Chiril Gaburici a declarat că decizia Guvernului de a da în concesiune aeroportul s-a bazat pe informaţii eronate oferite de fosta conducere a întreprinderii de stat, iar concursul de selectare a companiei străine s-a desfăşurat în condiţii neloiale.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.