CEDO a stabilit că autorităţile de la Moscova au dat dovadă de „deficienţe grave în pregătirea şi controlul operaţiunii de eliberare a ostaticilor de la şcoala din Beslan, Osetia de Nord, acolo unde un comando format din 31 de terorişti proceceni i-a capturat pe cei 1100 de elevi şi angajaţi ai instituţiei de învăţământ. 777 dintre ostatici erau copii.

Potrivit hotărârii CEDO, trupele speciale ruse au folosit disproporţionat forţa în timpul asaltului. Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de 409 cetăţeni ruşi, unii dintre ei fiind supravieţuitori ai masacrului, iar alţii rude ale victimelor.

Tragedia a avut loc la 1 septembrie 2004, iar criza ostaticilor a durat trei zile până în momentul în care autorităţile au hotărât să ia cu asalt şcoala. Majoritatea ostaticilor erau îngrămădiţi în sala de sport, sub explozibili care fuseseră atârnaţi de coşurile de baschet. O anchetă pornită în Rusia se află de ani de zile într-un punct mort. Nicio oficialitate nu a fost trasă la răspundere pentru numărul mare de morţi.

Timp de mai bine de un deceniu, supravieţuitorii şi rudele victimelor se întreabă dacă luarea de ostatici a putut fi prevenită. Cei care au scăpat cu viaţă sunt de părere că numărul mare al victimelor este consecinţa folosirii excesive a forţei de către trupele speciale.