Sindicatele din educaţie anunţă grevă generală

Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ) a anunţat miercuri, 12 aprilie, că la sfârșitul lunii aprilie curent va organiza grevă generală, în cadrul căreia, timp de câteva ore, instituțiile de învățământ din toată țara, de toate nivelele, urmează să-şi sisteze activitatea.

Data exactă urmează să fie anunțată în timpul apropiat, dar cel mai probabil, acţiunea va avea loc pe 28 aprilie.

Dumitru Ivanov, președintele FSEȘ, a menţionat că deşi actuala guvernare a promis că va majora salariile pentru cadrele didactice cu 5% iar pentru cele non-didactice cu 10%, această majorarea este insuficientă.

“Situația pe care o trăiesc angajații din sistem este mai mult decât gravă. Circa 40% din salariații din sistem au un salariu ce depășește puțin suma de 1100 lei”, a agumentat Dumitru Ivanov.

Totodată, liderul sindical a precizat că, în cadrul grevei, fiecare instituţie de învăţământ va decide dacă activitatea va fi stopată pentru câteva ore sau lecţiile nu vor avea loc. El a dat asigurări, că acţiunea sindicaliştilor este non-politică şi are drept scop doar respectarea drepturilor cadrelor didactice.

Reamintim: sindicaliștii din educație cer majorarea cu 50 % a salariului de funcție pentru personalul didactic și științifico-didactic.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.