Controale comune la frontiera moldo-română. „Sperăm că se va reduce timpul de așteptare în vamă”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pentru că începând cu 7 aprilie s-au înăsprit controalele la granița moldo-română, odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului de modificare a Codului Frontierelor Schengen, adoptat de Parlamentul European și Consiliul Europei, iar oamenii sunt nevoiți să stea la coadă mai mult timp, cei de la Ministerul de Interne își propun să reducă timpul de așteptare. Mai exact vor să implementeze puncte comune de control moldo-române. Asta ar însemna constituirea unui ghișeu unic de control la următoarele puncte de trecere Lipcani- Rădăuți, Ungheni-Iași, Sculeni- Sculeni, Cahul-Oancea, Cantemir- Fălciu, Costești- Stânca, Giurgiulești-Galați, Leușeni-Albița.

„Asta presupune că noi vom avea un ghișeu unic de verificare atât a pasagerilor cât și a mărfurilor, lucru menit să faciliteze timpul de trecere a frontierei de stat. Odată cu schimbările din 7 aprilie, știm că această procedură este îngreunată. Sperăm că odată cu implementarea acestor puncte comune se va reduce timpul de control”, a declarat ministrul de Interne Alexandru Jizdan după ședința de Guvern.

Alexandru Jizdan a spus că acum, în perioada sărbătorilor de Paști, se formează cozi la toate punctele de trecere.

„Sigur că se măresc cozile, lumea stă mai mult în rând. Noi am introdus linii speciale pentru familii cu copii. Acești oameni vor trece separat. Oamenii bolnavi, oamenii cu handicap vor trece separat. Vom merge împreună cu șeful Poliției de Frontieră să vedem cum funcționează totul. Vom vedea dacă funcționează totul bine ca să nu le stricăm noi dispoziția celor care vin ori pleacă de sărbătorile de Paști”, a declarat Jizdan.

Mai mult. Pentru a „nu strica dispoziția călătorilor”, a fost suplinit numărul polițiștilor de frontieră la punctele de trecere. Inclusiv au fost chemați cei care erau în concedii.

„Colegii de la frontieră știu aproximativ câte mașini trec pe oră, câți călători și atunci când sesizăm că numărul depășește limita zilnică, noi suplinim numărul angajaților, exact cum am făcut-o de Paști când am rechemat toată lumea din concedii și vom veni cu alți angajați ai Poliției de frontieră”, a menționat Alexandru Jizdan.

Acordul cu privire la controlul persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat dintre Republica Moldova și România urmează a fi încheiat pentru o perioada nedeterminată și va intra în vigoare în termen de 30 zile, din data notificării oficiale pe cale diplomatică.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...