Uniunea Europeană a oferit mai multă „căldură” unei școli din Nisporeni: Iată ce sistem a fost instalat în instituție

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De trei ierni, elevii gimnaziului din Brătuleni, raionul Nisporeni, au confort termic sporit în școală, iar din anul curent și grădinița din comună va avea centrală termică pe biomasă și apă caldă curentă, produsă de colectoare solare. Acestea au fost instalate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, din fondurile Proiectului Energie și Biomasă.

La grantul de peste 163 de mii de euro, comunitatea a contribuit cu 600 de mii de lei, pentru lucrări de reparație a sistemului de încălzire sau instalarea geamurilor eficiente energetic.

„Acum încălzim întreaga suprafață a școlii, cu excepția unei aripi pe care nu o folosim, peste 2000 de metri pătrați. Înainte încercam să economisim și nu încălzeam coridoarele, biblioteca, sala de festivități și alte încăperi. În plus, temperatura aerului în sălile de clasă este mai confortabilă, doar după masă, când nu sunt lecții, coborând-o până la 18-20 de grade Celsius”, relatează directoarea școlii Ludmila Jicol.

La şcoala din Brătuleni învaţă peste 230 de elevi. „E bine să înveţi într-o şcoală călduroasă. Câteva ierni la rând nu mai este frig pe coridoare, în sala de sport, bibliotecă. Şi se învaţă parcă mai cu spor”, spune Cezara Bondar, elevă în clasa a 8-a.

Într-un sezon de încălzire sunt utilizate cca 70 de tone de pelete, pe care școala le achiziționează de la un agent economic din Ungheni. Antreprenorul este originar din Brătuleni și livrează la timp, în cantitățile necesare peletele.

Brătuleni este una din cele 235 de comunităţi beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă în care au fost instalate 187 de sisteme de încălzire pe biomasă, alte 40 fiind în construcţie. Valoarea totală a investiţiei, din fonduri europene, este de peste 10.000.000 euro.

Proiectul Energie şi Biomasă, faza a doua, este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...