Evitați pădurile și culesul ciupercilor: Mii de hectare de pădure vor fi stropite împotriva dăunătorilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În fondul forestier național gestionat de către Agenția „Moldsilva” se va efectua în perioada 16-25 aprilie combaterea aeriană a dăunătorilor defoliatori pe o suprafață de peste 6 mii ha.

Conform datelor cercetărilor silvopatologice detaliate, suprafaţa arboretelor afectate de dăunători defoliatori constituie 45.894 ha, dintre care 20.164 ha reprezintă focare ce necesită măsuri de protecţie.

Pentru evitarea extinderii focarelor, precum şi în scopul ameliorării stării fitosanitare a arboretelor respective este obligatoriu efectuarea în anul 2017 a lucrărilor de combatere aeriana împotriva dăunătorilor şi bolilor pădurii pe suprafaţa de 6.177 ha.

În anul curent două întreprinderi silvice vor fi supuse procesului de combaterea aeriană, întreprinderile silvice Orhei – 1338 ha și Șoldănești – 4839 ha.

Acțiunile de protecție a pădurilor desfășurate anual, în funcție de necesitate de către silvicultori au un impact pozitiv, inclusiv asupra terenurilor agricole limitrofe prin distrugerea unor focare de dăunători, care inevitabil pot afecta și suprafețele agricole.

Agenția „Moldsilva” mai informează că preparatele folosite în combaterea aerienă nu sunt dăunătoare și periculoase pentru viața omului. Totodată, atenționăm proprietarii de stupine (prisăci) aflate în preajma zonelor forestiere unde va avea loc combaterea aeriană, ca familiile de albine să fie închise în ziua respectivă, dar și 4 zile după efectuarea prelucrării chimice, este interzisă și aflarea animalelor domestice în fond forestier supus procedurii.

De asemenea, specialiștii mai recomandă ca populația să se abțină de la colectarea ciupercilor sau aflarea în pădure în scop de odihnă în această perioadă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...