Veste bună pentru basarabenii cu cetățenie română, stabiliți în străinătate: Ar putea avea acces la pensiile din România

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Românii din afara țării ar putea avea posibilitatea să efectueze plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii chiar dacă nu au domiciliul sau reședința în România. Acesta este un nou proiect de lege inițiat de deputatul român Constantin Codreanu și înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaților din România.

„Adoptarea propunerii legislative revizuite ar permite rezolvarea unui blocaj legislativ din cauza căruia cetățenilor români cu domiciliul în străinătate le este îngrădit dreptul de a încheia un contract de asigurare cu Casa Națională de Pensii Publice”, a menționat deputatul.

În prezentarea proiectului de act normativ a mai fost adus ca argument Art. 25, alin. 2 din Constituție privind libera circulație care garantează dreptul fiecărui cetățean de a-și stabili domiciliul sau reședința în orice localitate din țară, de a emigra și de a reveni în țară.

„O lege limitativă care nu permite accesul tuturor cetățenilor români la măsurile instituite de aceasta, prin obligația de a avea un domiciliu sau reședință în țară, descurajează demersurile cetățenilor români de a contribui la fondul public de pensii în țară, respectiv intenția acestora de a reveni sau de a se stabili în viitor în România, aducând o atingere indirectă libertății acestora de a-și stabili domiciliul în afara țării,” a mai adăugat deputatul Constantin Codreanu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...