OIM a strâns mărturii de la imigranţi care au încercat să ajungă în Libia, unul din principalele puncte de plecare pentru africanii care se pregătesc să traverseze Marea Mediterană cu destinaţia Europa.

Supravieţuitorii au povestit cum traficanţii îşi torturează victimele şi le forţează să-şi sune familiile pentru a le cere bani de răscumpărare. Unii imigranţi sunt obligaţi să muncească pe pieţele de sclavi sau să păzească aşa-zisele case de răscumpărare. Cei care nu reuşesc să pună la cale răscumpărarea sunt lăsaţi să moară prin înfometare, au relatat victime ale traficului.

Un medic care lucrează cu OIM a tratat un bărbat din Gambia care cântărea doar 35 de kilograme. Familia lui a fost nevoită să-şi vândă locuinţa pentru a reuşi să-l elibereze.

"Imigranţii care se duc în Libia încercând să ajungă în Europa nu au idee ce arhipelag al torturii îi aşteaptă dincolo de graniţă", a avertizat purtătorul de cuvânt al OIM Leonard Doyle.

OIM difuzează mărturii ale victimelor prin intermediul reţelelor de socializare online şi al posturilor locale de radio, pentru a-i pune în temă pe potenţialii imigranţi în legătură cu riscurile la care se expun.